• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I HRVATSKE UDRUGE POLJOPRIVREDNIKA

Sredstva za razvoj velikim poljoprivrednim koncernima na štetu malih poljoprivrednika

Ovim putem javno pozivamo Ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da se očituje o ovom dodjeljivanju sredstava i neka javnosti suvislo objasni zašto su ove tvrtke dobile sredstava ili u suprotnome neka jednostavno podnese ostavku – stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

Uvidom u dodijeljena sredstva unutar mjere 4. Programa ruralnog razvoja prisiljeni smo reagirati na sumnjive i nepravedne kriterije dodijele istih velikim koncernima na uštrb malih poljoprivrednih gospodarstava.

Unutar objavljenih korisnika na web stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi , ribarstvu i ruralnom razvoju koji su do sada prošli na mjeri 4. Programa ruralnog razvoja ističu se tri tvrtke iz Osječko Baranjske županije. Navedene tri tvrtke dijele iste stvari a to su:

  • Registrirane na isti dan 20. 11.2014 godine
  • Registrirane na istoj adresi u Čepinu
  • Nemaju niti JEDNOG zaposlenog u prošloj godini
  • Nemaju niti kune prihoda u prošloj godini

Dobile svaka isti iznos od 38.482.500,00 kn što ukupno za sve tri tvrtke iznosi 115.447.500 kn.

Sve tri tvrtke Vlasnik je ista osoba

Temeljem navedenih podataka sva pitanja su suvišna jer niti jedan relevantan odgovor ne može nitko od odgovornih dati. No ipak ćemo postaviti nekoliko pitanje, primjerice, kako to da tvrtka koja je bez zaposlenih i prometa, a posluje manje od godinu dana, može dobiti gotovo 40 milijuna kuna? Zašto se nije kao kod ostalih natječaja tražila i provjeravala povezanost društava i osoba koje su vlasnici društava? I naravno zadnje pitanje koja je smisao Programa ruralnog razvoja ako ćemo davati milijune korporacijama koje ionako uništava malog seljaka?

Ovim putem javno pozivamo Ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da se očituje o ovom dodjeljivanju sredstava i neka javnosti suvislo objasni zašto su ove tvrtke dobile sredstava ili u suprotnome neka jednostavno podnese ostavku.

Kako je izborna kampanja u toku također pozivamo sve relevantne političke opcije da se očituju o navedenom dodjeljivanju sredstava i kako to misle u budućnosti spriječiti.

Predsjednik HPK BBŽ-a

Predsjednik Hrvatske Udruge Poljoprivrednika

Tihomir Jaić

Ažurirano ( Srijeda, 21 Listopad 2015 11:56 )