• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN PRVI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP O PROIZVODNJI POVRĆA KOJEMU JE SUDJELOVAO I PREDSTAVNIK GRADA ČAZME

Moguća kooperacija proizvođača povrća sa čazmanskog područja s Podravkom

Proizvodnja povrća ima budućnost i ekonomičnost. Na nama je da odlučimo hoćemo li sudjelovati u njoj – zaključio je Budanec, predsjednik Odbora za gospodarstvo, poljoprivredu, poduzetništvo i obrtništvo Grada Čazme

E-mail Ispis PDF

U Opatiji je od 18. do 20. studenog 2015. održan prvi Znanstveno-stručni skup o proizvodnji povrća na kojemu je sudjelovao i predsjednik Odbora za gospodarstvo, poljoprivredu, poduzetništvo i obrtništvo Grada Čazme Vjekoslav Budanec dipl.ing.agr.

Skup je održan u organizaciji Gospodarskog lista, a okupio je znanstvenike, proizvođače, otkupljivače te prerađivače povrća u Hrvatskoj. Proizvodnja povrća u našoj zemlji ispod je razine razvijenijih europskih zemalja i pokriva oko 60 % potreba domaćeg tržišta.

– Proizvodnja povrća jedna je od najdohodovnijih proizvodnji u poljoprivredi tj. ostvaruje se najveća dodana vrijednost po jedinici površine i ima komparativnu prednost u odnosu na druge poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj. Povećanjem proizvodnje, ulaganjima u tehnologiju, boljim povezivanjem s turizmom, pridobivanjem novih tržišta, udruživanjem proizvođača i brendiranjem proizvoda, u kratkom roku moguće je povećati vrijednost povrćarske proizvodnje i smanjiti udio uvoznog povrća – naglašava Vjekoslav Budanec.

Cilj skupa bio je prenošenje najnovijih informacija, dostignuća i iskustava hrvatskim povrćarima kako bi pospješili proizvodnju, usvojili nova saznanja i unaprijedili tehničku opremljenost. Sudjelovali su i svi relevantni dobavljači repromaterijala za povrćarsku proizvodnju pa je seminar imao i komercijalni značaj. Izloženo je oko 70 zanimljivih stručnih radova, a moglo se doznati i mnoštvo podataka iz provedenih istraživanja.

Održano je više okruglih stolova od kojih je možda najznačajniji bio onaj proizvođača i otkupljivača povrća u Hrvatskoj. Predstavnik Podravke, jedne od vodećih prehrambeno-poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj, govorio je o potrebnim količinama povrća za njihovu tvornicu za preradu u Varaždinu.

– U kontaktu s predstavnicima Podravke pokazan je interes za organizaciju kooperacije povrća na našem području. Riječ je o proizvodnji krastavaca (kornišona) i rog paprike za preradu. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane proizvođače s područja Grada Čazme koji se bave ili bi se željeli baviti proizvodnjom povrća da se jave kako bi se vidjelo postoji li interes za ovu proizvodnju – poziva Budanec. Ukoliko se odazove dovoljan broj proizvođača, provest će se edukacija o proizvodnji tih kultura.

– Proizvodnja povrća ima budućnost i ekonomičnost. Na nama je da odlučimo hoćemo li sudjelovati u njoj – zaključio je Budanec.

Ažurirano ( Srijeda, 16 Prosinac 2015 11:06 )