• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA SJEDNICI GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA PREDSTAVLJENO JE ISTRAŽIVANJE O RADU GSV-a BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE, KOJE JE TIJEKOM SIJEČNJA PROVELA AGENCIJA IPSOS PULS

Trećina ispitanih smatra da se situacija poboljšava na razini županije

Opća ocjena rada GSV-a je solidna, 39% ispitanika rad ocjenjuje dobrim ocjenama i smatra da je Vijeće ispunilo svoju svrhu, a kao svrhu i funkciju Vijeća izdvajaju rješavanje gospodarskih pitanja

E-mail Ispis PDF

Foto: Boris Rogić

BJELOVAR U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 24. veljače održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj se između ostalog raspravljalo o izvještaju o radu GSV-a za 2015. godinu, istraživanju o radu GSV-a Bjelovarsko-bilogorske županije, a donesena je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu.

Prošle godine GSV održalo je konstituirajuću sjednicu, gdje je za predsjednika GSV-a izabran župan Damir Bajs, a za dopredsjednicu predstavnica sindikata Božica Jurec i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, Stjepan Hittner. Druga sjednica održana je nakon manje od mjesec dana, kada je predstavljen projekt »Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije«. Navedeni projekt je u tijeku i provodi se po predviđenom rasporedu, gdje je Bjelovarsko-bilogorska županija vodeći partner, dok je Međimurska supartner.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljeno je Istraživanje o radu GSV-a Bjelovarsko-bilogorske županije, koje je tijekom siječnja provela agencija Ipsos Puls. Iz istraživanja je vidljivo da trećina ispitanih iz Bjelovarsko-bilogorske županije smatra da se situacija poboljšava na razini županije. Kao najveći problem navodi se nezaposlenost, cestovna infrastruktura i gašenje proizvodnje. Opća ocjena rada GSV-a je solidna, 39% ispitanika rad ocjenjuje dobrim ocjenama i smatra da je Vijeće ispunilo svoju svrhu, a kao svrhu i funkciju Vijeća izdvajaju rješavanje gospodarskih pitanja. Dobre projekte GSV-a ispitanice navode, pomoć Elektrometalu, poticanje dijaloga i suradnja sa Međimurskom županiju.

Istraživanje o radu GSV-a Međimurske županije predstavit će se na sljedećim sjednicama u Međimurju. Ipak, župan Damir Bajs osvrnuo se na probleme koje muče i Međimursku županiju. Nezaposlenost je također jedan od ključnih problema, iako je manja nego u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. No, treba naglasiti kako su plaće ipak manje u Međimurskoj županiji. Osim nezaposlenosti i niskih plaća, kao ključne probleme ispitanici su naveli i lošu organizaciju obrazovanja.

– U 2014. godini, naša županija i gospodarstvo bili su daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske. Imali smo povećanje prihoda, dobiti i razine ulaganja u gospodarstvu, te 500 više ukupno zaposlenih u odnosu na 2013. godinu, a taj trend se nastavio i u 2015. godini. Stanje u gospodarstvu je značajan porast investicija tvrtki na području Bjelovarsko-bilogorske županije, posebice u pogonu proizvodnje. Očekujemo da će u 2016. godini biti na ravni preko milijardu kuna. Pred nama je sada definiranje mjera aktivnosti kako poboljšati rad GSV-a, kako Bjelovarsko-bilogorske, tako i Međimurske županije – rekao je župan Bajs.

Svoje iskustvo poslodavca, predstavio je član Gospodarsko-socijalnog vijeća, Željko Maletić.

– Postoje problemi između zaposlenika, poslodavca, sindikata, lokalne samouprave, a u kriznim vremenima se ti problemi pogoršavaju i postaju sve veći, a nezaposlenost raste. Povećanjem broja zaposlenosti, otvara se mogućnost da se poveća broj zaposlenih, primanja, a iz toga izlazi sve ono što mi želimo, a to je da imamo zadovoljnije ljude i koji neće bježati u inozemstvo. Otvaranje investicija je sigurno put, učešće društveno političkih zajednica sigurno je način gdje se arbitrira u ispravnom pogledu, a sindikati će imati više razumijevanje za poslodavce i obrnuto. Pozdravljam funkcioniranje GSV-a i nadam se da ćemo kroz godinu dana imati 2000 novih zaposlenih – zaključio je Maletić.

Danica Pavliš iz Nezavisnih sindikata, smatra kako je za bolje razumijevanja poslodavaca i zaposlenika potreban dijalog. Nema problema koji se ne može riješiti, ali kako bi se problem riješio nužno je razgovarati. Vjerujem u rad GSV-a i mislim da možemo puno postići, zaključila je.

Ažurirano ( Petak, 26 Veljača 2016 10:29 )