• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Gradonačelnik Đurđevca kupuje tri deve za Đurđevačke pijeske

Imamo idealnu turističku destinaciju, Đurđevačke pijeske, no nemamo proizvod. Jahanje na devama zasigurno će biti prava atrakcija za turiste. Moramo maksimalno iskoristiti naše turističke potencijale – kaže Lacković o svojoj domišljatoj ideji

E-mail Ispis PDF

Foto: Dunja Kolar

U Đurđevac stižu tri jednogrbe deve, piše epodravina.hr. Bit će to još neviđena turistička atrakcija ne samo na području Đurđevca, nego cijele Hrvatske.

Deve će boraviti na Đurđevačkim pijescima, a turisti će moći iskusiti čari jahanja podravskom Saharom.

Ideja je to ambicioznog đurđevačkog gradonačelnika Željka Lackovića, kojemu je u cilju maksimalno iskorištavanje gradskih potencijala da bi privukao što veći broja turista na područje đurđevačke Podravine.

– Imamo idealnu turističku destinaciju, Đurđevačke pijeske, no nemamo proizvod. Jahanje na devama zasigurno će biti prava atrakcija za turiste. Moramo maksimalno iskoristiti naše turističke potencijale – kaže Lacković o svojoj domišljatoj ideji i dodaje kako će ove arapske životinje dobiti domaća imena.

Deve su naručene od danskog uzgajivača, stare su od pet do devet godina, a riječ je o dvije ženke i jednom mužjaku.

Jednogrbe deve inače bez problema mogu prezimiti na ovom području.

Cijena jedne deve je oko 3000 eura, dok transport varira te također iznosi oko 3000 eura. To znači da će grad za deve izdvojiti oko 12.000 eura ili oko 90.000 kuna.

Lacković kaže da brigu o devama planira prepustiti konjičkom klubu Đurđevački graničari.

Transport će obaviti inozemna špedicija koja ima već prijašnjih iskustava s prijevozom papkara, jer je vrlo bitno da životinje ne dožive stres koji bi za njih mogao biti poguban.

Za držanje tih životinja, neuobučajenih za naše krajeve, također postoje minimalni uvjeti, a nadležni za provođenje su Uprava za veterinarstvo, te Uprava za zaštitu prirode. Lacković će još morati nabaviti neke dozvole i transport može početi. Planiran dolazak deva je kroz mjesec dana.

Ažurirano ( Srijeda, 20 Travanj 2016 08:32 )