• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Mraz uzrokovao velike štete na poljoprivrednim kulturama

Župan je odmah reagirao i poslao sve ekipe na teren da se vidi situacija na licu mjesta. Nakon obilaska vidjeli smo da se radi o ogromnoj šteti. U Daruvaru je šteta već procijenjena na oko 3 milijuna kuna i nastavlja se daljnja procjena štete koja će sigurno biti višemilijunska. Nakon što Povjerenstva odrade svoj dio posla župan će proglasiti elementarnu nepogodu – rekao je zamjenik župana Neven Alić

E-mail Ispis PDF

GORNJI DRAGANEC Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša Boris Tomšić održali su jučer, 28. travnja, konferenciju za medije vezanu uz štete na poljoprivrednim površinama, voćarskim i vinogradarskim kulturama koje je prouzročio mraz, a u razmjere šteta uvjerili su se u vinogradima Hrvoja Horvatića u Gornjem Dragancu na čazmanskom području.

Domaćin Hrvoje Horvatić obrađuje preko pet hektara vinograda što podrazumijeva oko 26 tisuća trsova, a štete koje mu je prouzročio mraz kreću se i do 90%.

– Imam 5,5 hektara vinograda i od toga je 100% šteta na 3 hektara, a na preostala 2,5 hektara je 80%. Do sada nam se ovako nešto nije dogodilo i sada nam preostaje čekati da izrastu nove mladice koje će pomoći vinogradu da odradi vegetaciju, odnosno da se osuši trs. Uroda će biti jako malo, a možda i ništa. Za ovu godinu vinograd je svoje odradio i moramo čekati iduću godinu, a može se dogoditi da se ovo odrazi na naredne tri godine. Teško mi je reći kolika je šteta, ako govorimo o grožđu onda je sto tisuća kuna, a ako govorimo o vinu onda je preko dvjesto tisuća kuna – naglasio je vinogradar Hrvoje Horvatić.

Naime, u noći 25.travanja i jutro 26.travnja područje Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i veći dio Hrvatske pogodile su niske temperature koje su dosezale i do – 7 Celzijevih stupnjeva na određenim područjima. Sve to zajedno izazvalo je smrzavanje i mraz što je prouzročilo velike štete poljoprivrednim proizvođačima, ponajprije vinogradarima, voćarima, povrtlarima, ali i ratarima jer dio njih već je posadio kukuruz i iznikli usjevi na određenim parcelama uništeni su u potpunosti.

– Župan je odmah reagirao i poslao sve ekipe na teren da se vidi situacija na licu mjesta. Nakon obilaska vidjeli smo da se radi o ogromnoj šteti. U Daruvaru je šteta već procijenjena na oko 3 milijuna kuna i nastavlja se daljnja procjena štete koja će sigurno biti višemilijunska. Nakon što Povjerenstva odrade svoj dio posla župan će proglasiti elementarnu nepogodu – rekao je zamjenik župana Neven Alić.

Ažurirano ( Petak, 29 Travanj 2016 13:16 )