• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POSLJEDNJIH GODINA KRIŽEVAČKA TRGOVAČKA TVRTKA

"ROBIN" POTKALNIČKIH ŠUMA OSVAJA SRCA KUPACA!

Povoljnim cijenama i brigom za svakog kupca obiteljska trgovačka tvrtka s imenom svjetski poznatog vladara šervudskih šuma nema straha za budućnost ni u teškim gospodarskim vremenima na križevačkom području.

E-mail Ispis PDF

"Trudimo se imati jedan drugačiji, prisniji, korektan odnos prema našim kupcima. Atmosfera je obiteljska, topla, s osmjehom i kupca i prodavača. Inzistiramo da to bude jedan odnos prijateljstva. Za nas kupac nije netko tko uđe u trgovinu, dobije što traži, plati i ode. Za nas je kupac netko koga mi poštujemo, pogledamo, pozdravimo, odzdravimo, poznajemo. To je vrijednost koja se vrlo brzo prepozna. I još nešto. Kod nas se kupovina obavi brzo, za nekoliko minuta. To je naša prednost."

Tako govori Renato Šatvar, osnivač i vlasnik trgovačke tvrtke "Robin" d.o.o. u Križevcima, čije je sjedište na sjevernom izlazu iz grada Križevaca, na cesti prema Apatovcu.

"Želimo da naši kupci kad-tad shvate da je razlika u cijenama u našim malim trgovinama u odnosu na velike trgovačke lance minimalna i da taj put do grada i vrijeme koje se troši ima svoju cijenu, a u našim trgovinama u blizini svojih kuća mogu naći gotovo sve i zbog te činjenice kvartovski mali dućani imaju svoju budućnost.

Mi, mali trgovci, sigurno možemo opstati i to prije svega zahvaljujući udruživanju. Postajemo sve konkurentniji. Jedino što nas može uništiti su zakoni i pogrešna politika. Da su preživjeli svi mali trgovci koji su ranije poslovali, danas bi bilo puno manje nezaposlenih.

ZBOG ČEGA TREBA IĆI U "ROBIN" DUĆANE?

"Udruživanjem nas malih trgovaca postajemo sve konkurentniji. Tu je naša prilika." Tvrka "Robin" udružila se u zagrebačku "Meta grupu", udruženje malih trgovaca za koje tvrdi da je omogućilo poslovni rast i stalne pomake. Velikim dijelom zaslužne su i povoljne cijene koje su se izjednačile s onima u velikim robnim centrima.

To je udruženje stvorilo i svoju robnu marku. Na tržištu je već više od 50 prehrambenih proizvoda s oznakom M. Ta je robna marka garancija i kvalitete i niže cijene. U pripremi je pojavljivanje robne marke M i među neprehrambenim proizvodima. Jedan od prvih takvih proizvoda upravo se ovih dana pojavio u prodavaonicama. To su su lampioni, lampaši za predstojeće obilaske vječnih počivališta. Uspoređujući s ostalima na tržištu, imaju povoljniju cijenu, a k tome još su kvalitetni i dobro punjeni.

POVIJEST ROBINA

"Robin" d.o.o. je obiteljska tvrtka osnovana 2000. godine i temeljena je na trgovačkom iskustvu i tradiciji od 1988. godine. Preživio je osnivač i vlasnik u međuvremenu svakojake promjene, a značajniji je razvoj "Robina" počeo prije šest godina. Danas tvrtka u 13 prodavaonica mješovite robe, 1 pekari i 1 trgovini građevnog materijala zapošljava 47 djelatnika. Glava tvrtke i obitelji Renato Šatvar sada na raspolaganju ima i suprugu Biljanu, kćer Nikolinu i sina Robina kao ljudsku i stručnu logistiku na koju može dugoročno računati. Svi su oni zajedno okosnica tvrtke i donositelji odluka.

Asocijacija na "povijesnog" Robina Hooda je vidljiva na mnogo mjesta, na logotipu i reklamama, kalendarima i drugdje. Prepoznatljivo i simpatično. Privlačno i zbog asocijacije na Robina Hooda kao zaštitnika siromašnih, a upravo križevački Robin svojom ponudom i cijenama okrenut je i onim kupcima s manje novca u džepu. Situacija je teška, kupovna moć se stalno smanjuje i velika je besparica u svim slojevima stanovništva pa je tako gotovo dnevna borba za kupce.

ZAKONI I POLITIKA

Mislimo da mnogi zakoni nisu prilagođeni našem standardu. I mnogi zakoni se krivo tumače. Slažemo se da treba napraviti reda u državi, ali zakonodavac doslovce kao da „reže granu na kojoj sjedi“. Zamislite koliko je nepravedno davati norme kažnjavanja inspekcijskim službama, umjesto da nas savjetuju i daju nam vremena da otklonimo eventualne nepravilnosti, kao što je to u praksi u zapadnim zemljama. Ne bi li bilo pametnije podržati svaku tvrtku, olakšati im poslovanje i samim time omogućiti im da zapošljavaju sve više radnika? Ovako smo u začaranom krugu. Mladim ljudima je jako teško izgraditi dom i osnovati obitelj. Koliko je samo dozvola potrebno za izgradnju. Ne bi li država trebala pomoći, dati sve priključke besplatno, ubrzati i pojeftiniti dozvole, a onda kroz potrošnju vratiti investiciju? Isto tako je i u poduzetništvu. Svijetla točka u cijeloj priči je grad Varaždin, gdje su tvrtkama omogućili taj model suradnje.

Sretni smo što uspijevamo izvršavati svoje obveze prema dobavljačima i državi i što plaće isplačujemo na vrijeme, a nama što ostane...

Treba se boriti i ići naprijed. Valjda će i kod nas doći vrijeme kad će se cijeniti rad i poštivati svakog poduzetnika koji zapošljava radnike.

NAKON DOBROG DRUŽENJA LAKŠE SE RADI

"Naši zaposlenici imaju svoja zadovoljstva za razliku od mnogih drugih.

Naši zaposlenici nisu u stresu. Nitko ih ne maltretira niti traži da rade od jutra do večeri. Mislim da su ljudi puno zadovoljniji u malim nego u velikim tvrtkama. Oni imaju maksimalnu slobodu u svom poslu, ali su isto tako i odgovorni za svoj posao. Najveća vrijednost naše tvrtke je što svakome izlazimo u susret i želimo pomoći, imamo razumijevanja. Vrlo često sudjelujemo u raznim sponzorstvima i donacijama. Odnosi u našoj firmi su odlični. Jednom do dvaput godišnje organiziramo zajedničke susrete. Na kraju godine se okupljamo, prezentiramo poslovne rezultate i planiramo buduće akcije. Sad već drugu godinu zaredom organiziramo pješačenje na Kalnik. Putem se zabavljamo i nakon toga završimo u našoj obiteljskoj kleti. Odlično druženje. U današnje vrijeme je to bitna stvar jer je oko nas dosta crnila. Uvijek ima šale i smijeha. Sutradan se lakše radi", tako razmišljaju Robin i njegova družina povećavajući poslovne rezultate iz dana u dan.

Pitali smo Renata Šatvara razmišljaju li u svojim razvojnim planovima o nekoj vrsti proizvodnje?

"Najbolje je kad možeš zatvoriti jedan ciklus od proizvodnje do prodaje. Idealno bi bilo da imamo i svoje plastenike iz kojih bismo opskrbljivali svakodnevno svježim povrćem svoje prodavaonice. Međutim, zbog recesije i kupovne moći u takvu se investiciju ne usudimo upustiti, ali ozbiljno razmišljamo. Imamo dosta planova koje u skoroj budućnosti mislimo ostvariti. To su nove i zanimljive stvari i nov način komunikacije s našim kupcima, ali o tome kada krenemo... Planiramo i dalje otvarati prodavaonice, u potrazi smo za dobrim lokacijama. Pored trgovina otvorili smo i pekaru. Cilj nam je bio popuniti kapacitet pekare i sve to prodati preko vlastite trgovačke mreže. Sve dok nemamo dovoljno vlastitih trgovina, isporučujemo pekarske proizvode i drugim prodavaonicama. Razmišljamo o daljem razvoju pekare i nabavci suvremene opreme, a tada ćemo otvoriti i specijaliziranu prodavaonicu pekarskih proizvoda."

Ažurirano ( Nedjelja, 18 Studeni 2012 12:44 )