• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRVI STANARI, POSJETITELJI I GOSTI NOVOOTVORENOG DOMA UMIROVLJENIKA U BJELOVARU KAŽU DA JE NA KRAJU GRADA POČETAK NOVOG ŽIVOTA

VITA NOVA - DOM OTVORENIH VRATA

Mladi menadžment doma umirovljenika poziva u goste, obilazak i razgledanje:

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – KLOKOČEVAC Na ulazu u Bjelovar iz pravca Zagreba, u prigradskom naselju Klokočevac, tri kilometra od središta grada i na rubu stoljetne park-šume, svoja vrata otvorio je novi dom za smještaj starijih osoba poznate bjelovarske poduzetničke obitelji Njegovac. Riječ je o jednom od najsuvremenijih domova takve vrste u Hrvatskoj s izuzetno velikim brojem različitih sadržaja za svoje korisnike, ali i za sve ostale građane i putnike prolaznike ili namjernike koji se prostiru na više od 30.000 četvornih metara.

Naime, ovaj dom, koji se ne zove slučajno "Vita Nova" ili prevedeno "Novi život" , odmah na početku odbacio je mogućnost da postane objekt zatvorenog tipa ili geto isključivo za stare i nemoćne. Svoja vrata je otvorio i drugim građanima koji žele koristiti ono što imaju u ponudi, od noćenja i trgovačko-ugostiteljskih usluga do plivanja u bazenu i raznih oblika rekreacije. Sobe za noćenje i usluge restorana već su počeli koristiti gosti i turisti. Tako je po tome, ali i po mnogo čemu drugom, ovaj dom postao drugačiji od drugih sličnih domova u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Drugačiji od drugih nije jedino po cijenama svojih usluga. Cijene su izjednačene s ostalim domovima u Hrvatskoj, iako ono što ovaj dom nudi svojim korisnicama daleko prelazi prosječnost na koju smo navikli.

"Pozivamo sve, i starije i mlađe, da dođu vidjeti novi dom, da se dođu prošetati našim šetalištem uz jezerca i da koriste sve sadržaje koje imamo u ponudi, a njih ima za svačiji ukus", govore svi članovi mladog poslovnog tima koji je preuzeo upravljanje novim domom i kojima je uzrečica da "osmijeh ništa ne košta" postala svakodnevna navika u komunikaciji sa svima koji dolaze u dom.

Ovaj je dom jednostavno drugačiji i po atmosferi koja se uočava odmah s vrata - dobrog raspoloženja, susretljivosti i osmjeha nikada ne nedostaje.

"Ja bih voljela da se ovdje svi dobro osjećaju, i oni koji dolaze izvana i oni koji u domu žive. Zbog toga je i sve napravljeno i uređeno tako lijepo. Želimo također da se i svi djelatnici dobro osjećaju kako bi mogli svoje zadovoljstvo širiti i prenositi na druge. Ekipa je mlada, ali stručna i s radnim iskustvom. Mnogi koji dolaze malo se čude kada nas vide, ali svi imamo pet i više godina radnog iskustva", iznosi svoje razmišljanje Silvija Njegovac, zamjenica ravnatelja Doma umirovljenika "Vita Nova".

VRHUNSKA KVALITETA ZA PRIHVATLJIVU CIJENU

Kada spominjemo razliku od drugih domova za starije osobe, ona je vidljiva na svakom koraku, ali te razlike mladi menadžment ne voli naglašavati. Naime, isticanje kvalitete smještaja i sadržaja koji su na raspolaganju u "Vita Novi" može stvoriti dojam da je riječ o nekakvom ekskluzivnom domu koji nije primjeren starijim osobama s prosječnim primanjima, odnosno koji nije dostižan za platežne mogućnosti većine hrvatskih umirovljenika.

"Kada se novi dom umirovljenika u Bjelovaru prikazuje kao ekskluziva, mnogima djeluje neprihvatljivo jer misle da si to ne mogu priuštiti u današnje vrijeme. Ne žele ni pitati za smještaj jer misle da na takvo što nisu navikli i da se ne budu osjećali ugodno u takvom standardu u kojem do sada nisu živjeli", objašnjava zamjenica ravnatelja Silvija Njegovac uz tvrdnju da to zapravo nije istina.

Njezine riječi potvrđuje Tatjana Kuliš, druga zamjenica ravnatelja: "Ovaj se dom razlikuje, doduše, od drugih domova jer je potpuno nov, suvremeno opremljen od ulaza i recepcije do soba, restorana i drugih sadržaja. Ovaj dom će pružiti mnogo toga što neki korisnici vjerojatno nisu u životu imali, ali to danas ništa nije neobično jer podizanje standarda domskog života i praćenje novih tehnologija i suvremenog načina života treba biti sastavni dio nastojanja da se bolje i ljepše živi, posebno u starijoj dobi.".

U sklopu doma nalazi se sve što je potrebno za štićenike. O tome govori Irena Crkvenac, glavna sestra u domu: "Na raspolaganju je osim suvremeno opremljenih soba, restorana, praonice rublja i drugih prostora za ugodan boravak i suvremeno opremljena zdravstvena ambulanta s liječnikom koji dolazi povremeno ili u kućnu posjetu na poziv. Svoje usluge će u posebnom prostoru za radnu i fizikalnu terapiju pružiti i fizioterapeut i radni terapeut za grupne i individualne terapije. Planirane su stalne radionice za radnu terapiju koja će ovisiti o interesu i potrebama štićenika. Štićenicima je besplatno korištenje bazena i svih drugih sadržaja, a za usluge koje se plaćaju, kao što je frizer i pediker, cijena je 50 posto niža."

POSEBNO PONOSNI NA BAZEN

Spomenimo da se uz dom nalazi vlastito šetalište u dužini 800 metara, iako je u neposrednoj blizini uređena gradska park-šuma. U krugu doma također je posađen voćnjak uz koji se nalaze i male parcele za vlastiti vrt i uzgoj povrća ako će to netko od korisnika doma poželjeti kao svoju radnu aktivnost ili terapiju. Izgrađena su i dva jezerca, koja su poribljena, tako da korisnici mogu pecati. U dvorištu se nalazi i paviljon s pečenjarom za zajedničko druženje i obroke na otvorenom, dječje igralište i drugi sadržaji, kao što je boćalište i viseća kuglana. Sve redom objekti u kojima se može organizirati obiteljski piknik ili slavljenička okupljanja. U sklopu doma izgrađena je i kapelica.

Vlasnici i mladi menadžment posebno su ponosni na sportsku dvoranu i zatvoreni bazen s grijanom vodom koji je opremljen hidromasažnim mlaznicama i prilagođen za vježbe. Do kraja godine na raspolaganju će biti i sauna. Sve to besplatno će moći koristiti stalni stanovnici doma, ali i ostali građani koji će platiti ulaznicu. Krenula je odmah nakon otvorenja i rekreacija za građane, i to zbog velikog interesa Bjelovarčanki, s dvije grupe step-aerobika uz cijenu koja je niža nego na gradskim rekreacijama (140 kuna mjesečno).

Prvi su stanari počeli dolaziti i do kraja godine zasigurno će velik dio soba biti popunjen. Iskustva govore da popunjavanje mjesta u takvim objektima traje i duže od godinu dana, ali mladi menadžment vjeruje da će sve biti popunjeno i prije. Kapacitet novog doma je 200 štićenika, od čega je moguće voditi brigu o čak 50 osoba koje trebaju pojačanu njegu. Vjerojatno će na broj korisnika utjecati i akcijske cijene povodom otvorenja doma koje traju do 31. siječnja 2013. godine, a ostaju iste cijelo vrijeme korištenja doma. U te cijene je uključeno osim smještaja i 5 obroka dnevno korištenje svih ostalih sadržaja koji se nalaze u sklopu doma te posebno vrijedi naglasiti besplatnu uslugu taksija za prijevoz u grad, kao i praonice rublja. Dakako, besplatna je i usluga fizioterapeuta i socijalnog radnika kako bi prilagodba domskom životu bila što lakša.

U posebnom dijelu u prizemlju trokatnog objekta je 15 soba koje su predviđene za noćenje vanjskih gostiju te kafić i restoran, trgovina mješovite robe, frizer i pediker te praonica rublja, također otvoreni i za vanjske korisnike. Posebno vrijedi spomenuti da se svakoga dana nude tri vrste gableca. Usput rečeno, kava je za goste samo pet kuna, a za štićenike 2,5 kune. Tako je i s ostalom ugostiteljskom ponudom. Do kraja godine proradit će sportska dvorana, zatvoreni bazen i sauna.

Rekli bismo na kraju da je "Vita Nova" ne samo dom koji je popunio prazninu u kvalitetnom smještaju umirovljenika, nego je svoje sadržaje, od kojih neki nisu postojali u gradu, ponudio i ostalim građanima. Postao je tako od prvog dana dom otvorenih vrata.

Kontakti: Vita Nova, Klokočevac 1a, 43000 Bjelovar, Tel. +385 43 247 720, Fax. +385 43 247 721 www.vitanova.hrAžurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 16:40 )