• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UZVRATNI POSJET MEĐIMURSKE UDRUGE

SURADNJA VOĆARA, VINOGRADARA I POVRĆARA

Udruge se kontakte ostvarila na edukacijskim putovanjima u zemljama Europske Unije. Nakon toga su ostvarile međusobnu suradnju, a takva povezivanja su temelj proboja na tržište EU.

E-mail Ispis PDF

KOVAČEVAC Udruga voćara, vinogradara i povrćara »Rovišće« imala je priliku u subotu 13. travnja ugostiti Udrugu voćara, vinogradara i povrćara općine Sveti Martin na Muri. Goste su u vatrogasnom domu Kovačevac dočekali i toplo pozdravili načelnik općine Rovišće Slavko Prišćan, te predsjednik rovišćanske udruge Petar Rimac. Četrdesetak prisutnih je druženje poslije uvodnih riječi nastavilo na OPG-u gospodina Željka Ledinskog gdje su uz razgledanje nasada bili predviđeni i edukativni dijelovi posjeta, te predstavljanje novog stroja »Lovac mraza« kojeg je proizvela tvrtka Hittner. Gospodin Ledinski je aktivni član udruge od samog osnivanja. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom na otprilike petnaest hektara koja obuhvaća područja voćarstva, cvjećarstva te vinogradarstva i između ostalog proizvodnje voćnih rakija. Nakon toga, posjetili su i moderni nasad bresaka i nektarina godpodina Antuna Rukavine, a poslije su posjetu bili predviđeni i sama tvrtka Hittner koja ima proizvodnju prikladnih i potrebnih stojeva, te voćnjak »Vrt Bjelovar«, lokacija Ždralovi. Predstavljeni su i sustavi navodnjavanja i zaštitne mreže Voćarsko vinogradarske zadrgue Florina iz Štefanja, koje se koriste u navedenim voćnjacima. Poslije edukacijskih posjeta, uslijedila je i degustacija vina iz okolnih krajeva i vinskih cesta.

Predsjednik udruge voćara, vinogradara i povrćara »Rovišće« istaknuo je kako mu je bilo zadovoljstvo ugostiti kolege iz Međimurja. Naime, ovo je bio uzvratni posjet, jer je rovišćanska udruga prošle godine bila u posjetu Međimurju. Udruga »Rovišće« je mlada udruga, postoji tek pet godina, od čega tri godine tek aktivno djeluje. Iskoristili su novac iz predpristupnih EU fondova za edukaciju voćara te odlučili unaprijediti već osnovanu udrugu. U sklopu toga su bili u edukacijskim posjetima Austriji, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, a na jednom od putovanja su se upoznali sa međimurskom udrugom iz Svetog Martina na Muri, i odlučili organizirati međusobne edukacijske posjete. Imaju i ostvarenu suradnju sa vinarima i vinogradarima iz okolice Požege.

Takvi posjeti mnogo znače proizvodnji, njenom razvoju i napredovanju, ali i ovom kraju. Zajednički zaključak koji su donesli, rekao nam je gospodin Željko Ledinski, je da zapravo bez povezivanja manjih proizvođača u takve udruge, i bez suradnje takvih udruga, za hrvatske voćare nema proboja na tržište Europske Unije.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 15:30 )