• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VINARIJA ČAČIJA DOBILA OCJENU VRHUNSKOG VINA ZA JOŠ JEDNO VINO

NOVA POSTIGNUĆA BILOGORSKOG VINOGORJA

»Znali smo da radimo dobar i kvalitetan posao, i da ćemo do ovih postignuća doći kad tad.« – kaže Dubravko Čačija

E-mail Ispis PDF

VELIKO TROJSVO Nedavno je graševina Vinarije Čačija, berba 2011., proglašena vrhunskim hrvatskim vinom, što je veliko postignuće za vinariju, i za bilogorski kraj koji je time stavljen na vinsku kartu Hrvatske. Međutim, postignuća tu ne staju. Nedugo nakon toga, cabernet sauvignon, također berba 2011., isto tako je dobio ocjenu vrhunskog vina. Povodom toga razgovarali smo sa Dubravkom Čačijom.

Gospodin Čačija rekao nam je kako je izuzetno zadovoljan zbog činjenice što su marljivim radom stvorili uvijete zbog kojih su dva vina dobila ocjene vrhunskog vina. Time su pokazali kako je na bilogorskom području moguće proizvoditi kvalitetno vino, što unatoč dugogodišnjoj tradiciji vinarstva na ovom području, dosad još nitko nije pokušao. To je velik uspjeh i za cijeli kraj, koliko i za vinariju.

Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo Republike Hrvatske donio je te ocijene nakon što je vino poslano na procijenu, neovisno o izložbama i dosadašnjim uspjesima. Državna komisija određuje kategorije (to su stolno, kvalitetno i vrhunsko vino), te poslije ocjenjivanja izdaju dopuštenje pod kojom kategorijom vino izlazi na tržište. Komisija je donijela odluku da graševina i cabernet sauvignon berbe 2011. mogu na tržištu biti plasirana kao vrhunska vina, što se smatra velikim uspjehom jer nema puno vrhunskih vina u Hrvatskoj, a ovo su jedina dva ovog kraja.

Osobno oduševljenje se ne krije, jer je upravo to bio cilj vinarije. »Znali smo da radimo dobar i kvalitetan posao, i da ćemo do ovih postignuća doći kad tad. Međutim, postići to u sedam godina rada vinarije je izuzetno velik uspjeh za tako kratko vrijeme«, rekao je Dubravko Čačija. Vinarija je krenula s nasadom graševine koja im je dominantna sorta i nosioc proizvodnje jer lako uspjeva na ovim krajevima, a s vremenom su povećali i broj sorti na cabernet sauvignon, chardonnay, zweigelt i portugizac. Trenutno imaju 22.000 trsova na 5 hektara površine. Naredne dvije godine ne planiraju proširenje proizvodnje, ali ostavljaju si mjesta za mogući razvoj, dodao je gospodin Čačija.

Ažurirano ( Petak, 10 Svibanj 2013 07:22 )