• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DALMACIJACEMENT U SOLINU POTIČE ZAŠTITU OKOLIŠA REKULTIVACIJOM EKSPLOATIRANIH RUDOKOPA I KORIŠTENJEM KOMINE MASLINA ZA GORIVO

I CEMENTARA MOŽE ČUVATI ZELENILO

Dalmacijacement je među prvim nositeljima Certifikata »Poslodavac Partner za izvornost na području ljudskih potencijala«, a u prosincu 2008. tvornica je – prema Indeksu DOP-a – uvrštena među sedam najboljih hrvatskih tvrtki na području odgovornog poslovanja. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 2003. godine Dalmacijacement dodijelio priznanje za poseban doprinos u zaštiti okoliša.

E-mail Ispis PDF

Tvrtka Dalmacijacement u Solinu vodeći je proizvođač cementa u Hrvatskoj. Stručnjaci ističu kako se bez cementa proizvedenog u tvrtki Dalmacijacement ne bi mogla ni zamisliti izgradnja ni jedne ceste, autoceste i brze ceste, mosta i vijadukta, mnogi novoizgrađeni sportski, ugostiteljski i kulturni objekti značajni za turizam..  pršutane, sušare; farme goveda, mlijeka, koza, ovaca… ne samo u Hrvatskoj nego i na području šire regije.

Predsjednik Uprave Dalmacijacementa (i Cemex-a) Trpimir Renić je itekako zadovoljan svime što je postignuto u toj poznatoj tvrtki. Naglašava da je godišnji kapacitet samo Dalmacijacementa bio oko 2,5 milijuna tona cementa te da je riječ o tvrtki koja, uz zadržavanje vodeće pozicije na svjetskom tržištu cementa, svakim danom snažnije ulazi i na tržište betona. Trpimir Renić također naglašava da tvrtka svoje poslovanje temelji na poštivanju smjernica održivog razvoja, ulaganja i u zaposlenike, dakako i na poštivanju najviših standarda kvalitete proizvoda, te da postriže uspjehe unatoč recesiji, odnosno dugogodišnjoj gospodarskoj krizi.

ULAGANJA U ZAPOSLENIKE, POŠTIVANJE NAJVIŠIH STANDARDA KVALITETE PROIZVODA

Proizvodnja cementa na ovim prostorima ima dugu tradiciju od skoro 150 godina. Primjerice, tvornica cementa Sveti Kajo puštena je u rad daleke 1904. četiri godine poslije otvorena je tvornica Deset kolovoz, dok je najmlađa tvrtka Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu, koja je počela proizvoditi cement 1912. godine. Od 1957. te sve tri tvornice posluju kao jedno poduzeće, a tvrtku je 1996. kupio britanski RMC kako bi Dalmacijacement 2005. postao dio svjetske grupacije Cemex sa sjedištem  u Meksiku.

– Naša je tvrtka tijekom svih proteklih godina svoje poslovanje uskladila s najvišim standardima uvodeći sustave za upravljanje kvalitetom, okolišem, sigurnošću i zaštitom na radu, u skladu sa zahtjevima dobrovoljnih normi ISO 9001, ISO 14001 i 0HSAS 18001 u sve svoje tvornice. Dalmacijacement kontinuirano ulaže u poboljšanje tehnologije – naglašava Trpimir Renić, podsjećajući kako je tvrtka dobitnik i mnogih priznanja.

Voli reći kako je Dalmacijacement među prvim nositeljima Certifikata »Poslodavac Partner za izvornost na području ljudskih potencijala«, a u prosincu 2008. tvornica je – prema Indeksu DOP-a – uvrštena među sedam najboljih hrvatskih tvrtki na području odgovornog poslovanja. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 2003. godine Dalmacijacement dodijelio priznanje za poseban doprinos u zaštiti okoliša. Proizvodnim objektima Dalmacijacement odgovorno gospodari. Naime, u krugu navedenih tvornica uređena je zelena površina više od 80.000 metara četvornih. Provedena je i biološka rekultivacija eksploatiranih polja, bivših rudokopa na površini od 170.000 metara četvornih.

PROVEDENA BIOLOŠKA REKULTIVACIJA BIVŠIH RUDOKOPA DALMACIJACEMENTA

– Danas se proizvođači cementa suočavaju s novim izazovom – obvezama smanjenja ugljičnog dioksida, što je moguće učiniti samo uvođenjem novih vrsta goriva potrebnih za proizvodnju cementa. Zato je tvornica Dalmacijacement nedavno pokrenula pilot-projekt o zbrinjavanju komine masline koja se, kao aditiv, dodavala u samom početku proizvodnje procesa što je također važno za naše maslinare odnosno poljodjelstvo-voćarstvo. Tim je projektom naša tvornica omogućila uljarama da se komina, kao biomasa, zbrine na odgovarajući način. Što se tiče svjetske financijske krize, ona je najprije pogodila građevinski sektor, nažalost, a time i Dalmacijacement, kao najvećeg proizvođača cementa ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji – naglašava Renić, dodajući:

– Napravili smo Program učinkovitosti kako bismo i dalje ostali produktivni u svim segmentima poslovanja. Pravodobno smo uveli i različite metode rezanja troškova, sve na temelju antirecesijskog programa, ali kako bismo ujedno zaštitili radnike i sačuvali radna mjesta, dakako i razinu plaća. Svojim radnicima osiguravamo i sigurno radno okruženje, kao i zaštitu zdravlja.

Dalmacijacement je suosnivač Hrvatskog poslovnog svijeta za održivi razvoj koji potiče aktivnu ulogu gospodarstva u održivu razvoju. Tvornica Dalmacijacement samo u proteklih nekoliko godina uložila je više od 50 milijuna eura u Projekt zaštite okoliša, čime se ne mogu pohvaliti ni najveće svjetske tvrtke u sličnoj djelatnosti.

AKTIVNA ULOGA U ODRŽIVU RAZVOJU, POTPORA PROJEKTA ZAŠTITE OKOLIŠA

– Tvornica Dalmacijacement redovito komunicira sve novosti vezane uz svoje poslovanje te aktivno radi na podizanju kvalitete življenja ne samo radnika, nego i u zajednici gdje djeluje pomažući edukativne, kulturne, sportsko-rekreativne i ine programe te projekte od šireg interesa, tvrtka u cijeloj zemlji koja može biti i primjerom – zaključio je Renić, napominjući kako je Cemex vodeći svjetski proizvođač betona, dakako godinama prepoznatljiva na cijelom području Hrvatske.

Ažurirano ( Srijeda, 03 Srpanj 2013 13:22 )