• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC IZ VRGORCA

OSVAJAČKI POHOD PIVACA NA EUROPU

Tvrtka Braća Pivac jedna od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u širem dijelu Europe.u punom razvojnom zaletu

E-mail Ispis PDF

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca jedna je od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u širem dijelu Europe. Svoj rast i razvoj, posebice tijekom proteklih nekoliko godina, nastavlja na čvrstim temeljima tradicije i kvalitete koja se više od 60 godina prenosi s naraštaja na naraštaj. Danas je jedna od najvećih mesnih industrija u cijeloj Hrvatskoj, brend, sinonim vrhunskih suhomesnatih delicija poput dalmatinskog i vrgoračkog pršuta bez kosti, također i ukusne dalmatinske pancete, kraškog vrata...

Grupaciju Braća Pivac također čine PPK – Karlovačka mesna industrija i Dalmesso Klis te je glavni nositelj razvitka lokalne zajednice. Na putu prema vodećoj mesnoj industriji u Hrvatskoj tvrtka zadovoljava i najviše kriterije higijenskih, veterinarskih i ekoloških standarda u skladu s europskim normama. Jedan od temeljnih načela te tvrtke je zaštita okoliša i visoki ekološki standard, a svojim razvojnim projektima podupire i edukaciji mladih, osobito u području mesarstva, te sudjelujući u njima. Redovito potiče socijalne, humanitarne i kulturne projekte potičući i zdrav način života i kroz sport. To nam je sve potvrdio direktor proizvodnje MI Braća Pivac, dipl. inž. prehrambene tehnologije Darko Markotić, koji je studij završio na Sveučilištu u Zagrebu. Riječ je o mladom perspektivnom vrgoračkom stručnjaku koji se, nakon studija, vratio kraju svojih predaka kako bi u rodnom podneblju, Tinovu gradu i okolici, i stručno pomogao u edukaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a).

PROFITABILNI I BEZ POTEŠKOĆA – U POTRAZI ZA STRUČNIM KADROVIMA

U cijeloj grupaciji zaposleno je više od tisuću ljudi, od čega više od 530 u MI Braća Pivac. Markotić ističe kako su u Vrgorcu u punoj funkciji objekti – proizvodni pogon i upravna zgrada površine oko 10.000 metara četvornih. No, mladi stručnjak naglašava kako sama šušara pršuta, pancete i kraškog vrata u Zovojanima ima korisnu površinu od 10.000 metara četvornih. Sam objekt pršutane u tom krševitu dalmatinsko-zagorskom krajoliku ima površinu od 5000 četvornih metara. Tako tvrtka trenutačno ima ukupnu korisnu površinu od oko 25.000 metara četvornih.

Markotić naglašava kako je grupacija Braća Pivac profitabilna te da nema nikakvih poteškoća u proizvodnom i poslovnom funkcioniranju, osim nedostatka nekih stručnih kadrova. Proizvodnja tvrtke u globalu iznosi oko milijardu kuna godišnje, što je za uvjete te branše u Hrvatskoj i tako značajno te čak i rijetkost. Tumači kako je to rezultat tradicijskog rada, odricanja, dugogodišnjeg ulaganja, razumnog poslovanja temeljenog na radu, znanju, sposobnosti, poštivanju kupaca odnosno potrošača i prodavača, dobrom planu, poznavanju tržišta.

GRUPACIJA »BRAĆA PIVAC« U PUNOM ZALETU UŠLA U EU

»Unatoč kriznim vremenima, tvrtka Braća Pivac je u punom zaletu ušla u Europsku uniju, jer nam je to bio i glavni cilj u postojećoj razvojnoj fazi. Stoga smo posljednjih godina uložili i korisne investicije. Posebice smo zadovoljni autocestom Zagreb-Split (Dugopolje)- Šestanovac-Ravča čija je trasa nadomak Gradu Vrgorcu, a čija je gradnja njezine nove dionice prema Dubrovniku gotovo u samoj završnici. No za našu tvrtku je iznimno značajna i brza 16-kilometarska brza cesta Mali Prolog (Pozla Gora)-Karamatići-Grad i Luka Ploče. Ali nam je autocesta široki prozor u svijet. Omogućila nam je znatno brži odlazak i na kavu na splitskoj rivi za pedesetak minuta vožnje, no budućnost Tinova grada je i industrijska zona u Ravči. Radujemo se i skorašnjoj izgradnji tunela od Ravča-Drvenik kroz brdo Rilić pa će se i naša tvrtka više otvoriti Makarskoj rivijeri te širem tržištu«, poručuje Darko Markotić.

Podsjeća kako Braća Pivac ostvaruje projekte i u proizvodnji hamburgera, »špic-rebara«, salame, kobasica…»I po tome smo poznati ne samo u cijeloj Hrvatskoj, a iz naše pršutane u Zavojanima tijekom svake godine prosječno izađe na tržište više od 2000 tona domaćih mesnih proizvoda. Posebice smo poznati u proizvodnji dalmatinskog pršuta, koji godišnje proizvodimo više od 100.000 komada, neusporedivo više nego što danas proizvode sve naše pršutane mu Dalmaciji, Istri…Imamo i veliko skladište u carinskoj zoni u Luci Ploče za našu izvoznu robu, uglavnom u kontejnerskom prekooceanskom prometu. Naglašeno razvijamo i marketinški segment tvrtke, posebice u dijelu maloprodaje gdje imamo više od 100 prodajnih mjesta u zemlji - u južnoj i sjevernoj Hrvatskoj. Uspješno ostvarujemo i projekt turizma te smo sagradili i hotel u Makarskoj«, zaključuje Darko Markotić.

Ažurirano ( Petak, 05 Srpanj 2013 11:41 )