• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DO KRAJA GODINE OČEKUJU SE POTENCIJALNI KUPCI ZA IZDVOJENE TVRTKE U PROGRAMU PROIZVODNJE PIĆA I PEKARE KOPRIVNIČKE PODRAVKE

KAKVA JE SUDBINA STUDENCA?

Jadranka Ivanković, članica Podravkine uprave, obećala da će se u razgovorima s potencijalnim kupcima maksimalno voditi računa o radnim mjestima i pravima svih radnika

E-mail Ispis PDF

KOPRIVNICA Hoće li Studena i Studenac otići u povijest? To je pitanje, koje se često postavlja među zbunjenim građanstvom nakon nedavne glavne skupštine dioničara koprivničke Podravke. Naime, skupština je donijela odluku o izdvajanju poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa iz grupe Podravka. Tijekom srpnja biti će napravljen plan o izlasku ta tri segmenta iz Podravke, te očekuje se, da će do kraja godine pojaviti se i potencijalni kupci. Zvuči nevjerojatno, da Podravka odustaje od proizvodnje dva strateška proizvoda - kruha i vode, kad se u narodu oduvijek govorilo, dajte nam kruha i vode, pa ćemo biti siti i napiti. Još prije godinu dana (18. srpnja 2012.) u Lipiku na svečanosti u povodu 20 godina od poslijeratnog pokretanja proizvodnje u tvornici Studenac, koja je stradala u Domovinskome ratu, članica Podravkine uprave Jadranka Ivanković rekla je, da voda je jedan od najprofitabilnijih i najperspektivnijih poslovnih sektora Podravke. No, danas ima nešto drukčije mišljenje.

Uprava Podravke donijela je odluku o izlasku iz poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa, pa se namjerava fokusirati na razvoj ključnih kategorija, koje mogu ostvariti iznadprosječni rast na međunarodnom tržištu. Stoga, kako bi se omogućio kvalitetan nastavak razvoja tih navedenih poslovnih programa izvan sustava Grupe Podravka, krećemo u traženje strateških partnera, a koji će biti u mogućnosti nastaviti kvalitetno ulagati u njihov razvoj i tržišno pozicioniranje – kazala nam je Jadranka Ivanković te dodala, da u Podravkinoj upravi  vjeruju, da će druge kompanije, kojima ovakvi programi predstavljaju glavninu poslovanja, nastaviti rad na mnogo profitabilniji način.

Najviše nas je zanimalo u cijeloj toj priči, hoće li biti otpuštanja radnika?

Jadranka Ivanković, članica Podravkine uprave obećala je, da će u razgovorima s potencijalnim kupcima, maksimalno voditi se računa, između ostalog i o radnim mjestima te pravima svih radnika.

Dakle, sudbina radnika i dalje je neizvjesna odnosno ovisi o novim vlasnicima. Mnogo je nelogičnosti u odluci Podravkine uprave, da proda strateške proizvode, ali i mnogo otvorenih pitanja na koja u Podravki nisu spremni dati odgovore. Čak su Radničko vijeće i Sindikat PPDIV Podravkine tvornice Studenac iz Lipika uputili pismo predsjedniku Podravkine uprave Zvonimiru Mršiću u kojem također traže odgovore ne neka pitanja, a odgovore su pokušali dobiti u utorak 2. srpnja na sastanku s Podravkinom upravom. No, za sada informacije sa tog sastanka ne žele davati ni u Podravki, kao ni sindikalisti, već doznajemo, da će se ponovo naći 18. srpnja, kada nastavljaju daljnje pregovore o sudbini tvornice Studenac u Lipiku.

Ažurirano ( Petak, 05 Srpanj 2013 14:50 )