• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IZASLANSTVO JAROSLAVSKE OBLASTI RUSKE FEDERACIJE POSJETILO BJELOVARSKO-BILOGORSKU ŽUPANIJU I TVORNICU HITTNER U BJELOVARU

HITTNER POTPISAO SPORAZUM O SURADNJI S RUSIMA

Do sporazuma je došlo nakon jednog posjeta bjelovarskih privrednika, predvođenim gospodinom Hittnerom, Moskvi. Zlatko Kufner, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar, kaže da je ovaj sporazum povod privrednom sporazumu s komorom Jaroslavske oblasti, jer je sadašnja trgovinska razmjena vrlo niska, a oba tržišta trebaju nova ulaganja i robe.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Na poziv poznatog bjelovarskog poduzetnika Stjepana Hittnera izaslanstvo Jaroslavljske oblasti Ruske Federacije u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, posjetilo je i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Izaslanstvo je primio Župan Damir Bajs te uz njega dobrodošlicu su im poželjeli predsjednik Županijske Skupštine Marijan Coner i zamjenik predsjednika Skupštine Zlatko Barila.

Župan Damir Bajs je rekao da ga veseli suradnja koja će se ostvariti potpisivanjem ugovora u gospodarskoj komori, da mu je drago što može predstaviti županiju i projekte koje županija provodi te da je suradnja ruskih predstavnika s našim tvrtkama od velikog interesa za županiju.

Ruskom izaslanstvu je u sažetoj prezentaciji predstavljena Bjelovarsko- bilogorska županija i njezini gospodarski i turistički potencijali. Bjelovarsko- bilogorska županija je područje od posebne državne skrbi pa gospodarstvenici na našem području mogu dobiti potporu od 50 % do 70 % i budući da je Hrvatska postala članica Europske Unije, ova mogućnost će postojati još idućih 5 do 7 godina. Rusko tržište je za naše gospodarstvenike zanimljivo zbog mogućnosti da na njemu plasiraju svoje proizvode, pogotovo za sektor drvne industrije. Bjelovarsko-bilogorska županija nije velika i razvijena kao Jaroslavljska oblast, ali ima potencijale te bi bilo poželjno da naši gospodarstvenici plasiraju svoje proizvode u njihovoj regiji i privuku ruske investitore, rekao je predsjednik županijske skupštine Marijan Coner, koji je i sam uspješan poduzetnik.

Direktor odjela za investicije Jaroslavske oblasti Žolotovskij Andrej Vladimirovic je izjavio da je nakon jučerašnjeg upoznavanja bjelovarskih gospodarstvenika shvatio da imamo puno zajedničkog te da predviđa da je ovaj sporazum tek početak suradnje te je pozvao našu delegaciju da ih početkom iduće godine posjete. Jednom kraćom prezentacijom predstavio je Jaroslavljsku oblast te njezin gospodarski potencijal.

– S obzirom na to da se mogućnosti Jaroslavljske oblasti i Bjelovarsko-bilogorske županije nadopunjuju i postoji interes naših gospodarstvenika, Županija će im dati svoju potporu u ostvarivanju ove suradnje, a osigurat će i potporu Ministarstva Gospodarstva. – izjavio je župan Bajs.

Nakon posjeta Županiji, rusko izaslanstvo obišlo je tvrtku »Hittner«, nakon čega je u HGK-Županijskoj komoru Bjelovar potpisan Ugovor o gospodarskoj suradnji.

Do sporazuma je došlo nakon jednog posjeta bjelovarskih privrednika, predvođenim gospodinom Hittnerom, Moskvi. Zlatko Kufner, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar, kaže da je ovaj sporazum povod privrednom sporazumu s komorom Jaroslavske oblasti, jer je sadašnja trgovinska razmjena vrlo niska, a oba tržišta trebaju nova ulaganja i robe.

Inače, ponuda Hittnerovih proizvoda je raznolika od manjih vrtlarskih strojeva, kosilica, ralica, freza i priključaka do velikih šumarskih traktora od 160 konjskih snaga. Proizvodi prikolice i specijalizirane uređaje kao što je lovac mraza. Svi strojevi su gotovo u cijelosti njihova vlastita proizvodnja. Jedan od najsloženijih strojeva, šumski zglobni traktor, 90 posto izgrađen je Hittnerovim dijelovima, dok iz Njemačke dolazi motor. U pogonima su nedavno instalirani novi strojarski strojevi od kojih svaki stoji i po pola milijuna eura, a uvezeni su iz Amerike. Hittner zapošljava 90 radnika. S njima radi i uči 70 srednjoškolaca strojarskih i mehaničarskih struka.

Ažurirano ( Petak, 13 Rujan 2013 15:33 )