• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»DOLINA KONOPLJE« JE NOVI BRAND U ALTERNATIVNOM LIJEČENJU KOJI JE STIGAO I U BJELOVAR

OD INDUSTRIJSKE KONOPLJE SE NITKO NE MOŽE NAPUŠITI, ALI JE ITEKAKO LJEKOVITA

Zašto Zakon zabranjuje uzgoj industrijske konoplje od koje se proizvodi 20.000 različitih proizvoda? Kako postoje različite vrste rajčice, tako postoje i različite vrste konoplje!

E-mail Ispis PDF

Ako ste prošetali bjelovarskim božićnim sajmom i pogledali što na njemu ima, morala vam je za oko zapeti kućica ispred DM-a oblijepljena slikama lista konoplje. Međutim, ako ste jedan od onih koji su pomislili da se tamo prodaje bijeg od stvarnosti ili ono nešto što će vam uveseliti Božić – prevarili ste se.

O čemu je točno riječ razgovarali smo s Rolandom Dujmićem, voditeljem prodaje u tvrtci »Alfa Koncept« koja je razvila brend »Dolina Konoplje. Riječ je o mladoj tvrtci iz Zagreba koja posluje tek nekoliko mjeseci. Dosad su izložili svoje proizvode od industrijske konoplje na jednom sajmu u Zagrebu, gdje su bili pozvani da izlažu i na prvom Vege sajmu u Bjelovaru, te potom na Božićnom sajmu. Međutim, priča nam Roland, posao im ovdje ide jako dobro tako da razmišljaju redovito četvrtkom i subotom izlagati na Gradskoj tržnici u Bjelovaru.

– Ideja je potekla od toga što već godinama i sami živimo »u alternativi«, tj. zdravijim načinom života, pratimo alternativnu medicinu, i nastojimo živjeti mimo farmaceutske industrije. Kako su se zakoni o konoplji polako počeli mijenjati u Hrvatskoj, sinula nam je ideja o tome čime bi se mogli baviti. – objašnjava početke svojega biznisa Roland Dujmić.

PARTNERE PRONAŠLI U SLOVENIJI

Međutim, zakoni još uvijek nisu u potpunosti omogućili samo uzgajanje biljke, pa su tako u tvrtci »Alfa Koncept« morali pronaći partnere od kojih će moći nabavljati sirovinu odnosno sjemenke. Srećom, našli su ih već u susjednoj Sloveniji. Razlog zašto kod nas uzgajanje industrijske konoplje još uvijek nije dozvoljen je možda jedna od nelogičnosti koju tek treba razriješiti jer naime prvenstveno moramo razlikovati industrijsku i indijsku konoplju. Industrijska konoplja, kao podvrsta bilje Cannabis sativa je jedna od najranijih kultura koje je čovjek uzgajao, i od nje se danas može industrijski dobiti oko 20.000 proizvoda. Ono s čime je ne treba brkati je indijska konoplja, odnosno marihuana. Razlika je u tome što indijska konoplja u sebi ima psihoaktivnu supstancu THC, koja prelazi dozvoljenu količinu od 0,2%. Industrijska konoplja pak sadrži vrlo male količine THC-a, obično upravo ispod 0,3%, međutim, dodatnom obradom sjemenki u brašno ili ulje, taj sastojak nestaje.

– Kako postoje različite vrste rajčice, tako postoje i različite vrste konoplje! Od industrijske konoplje se nitko ne može napušiti, ali je itekako ljekovita. – kažu u »Dolini konoplje«.

LJEKOVITA SVOJSTVA KONOPLJE

Sjemenke industrijske konoplje imaju izrazito visoka ljekovita svojstva i nutritivnu vrijednost, te tako pomažu u poboljšanju krvne slike općenito, pomaže pri upalama, dijabetesu, pospješuje probavu, i dovodi kisik do stanica te tako obnavlja i vrši detoksikaciju stanica. S tom mišlju su u »Alfa Konceptu« i krenuli u proizvodnju, a tijekom tog procesa su saznali i brojna druga ljekovita svojstva i korisne strane konoplje. Trenutno imaju dvadesetak proizvoda. Od sjemenki prešaju ulje. Ulje se koristi u prehrani, ali i u bazama organskih krema te tako proizvode i svoju kozmetiku. Također imaju i svoje pekarske proizvode, i samo brašno od sjemenki, te proizvode i čaj. Trenutno čekaju certifikat za proizvodnju i prodaju tjestenine na bazi konoplje, a kasnije su u planu i razvoj smokija, sapuna, septoleta, te tekstil i građevinski materijal. Naime, odavno je poznato da je tkanina od konoplje izuzetno čvrsta, a građevinski materijal je izuzetno dobar kao toplinski i zvučni izolator, te je vrlo dugotrajan.

– Ukratko, čekamo da se zakoni reguliraju, pa da nastavimo punom snagom naprijed!

Iako su mlada tvrtka, u ovo kratko vrijeme poslovanja susretali su se sa različitim ljudima i nailazili na različite reakcije. Iznenadili su se koliko je ljudi upoznato sa konopljom i njenim primjenama, a nailazili su i na ljude koji su im prilazili i očekivali da će pojesti jedan od njihovih kolača i da će se nadrogirati. Čak su zainteresirano prilazili i policajci i razgovarali...

Ažurirano ( Srijeda, 18 Prosinac 2013 11:59 )