• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U BJELOVARU OTVORENA PRODAVAONICA I KUŠAONICA ČAJA »TEA TIME« U ULICI JURIJA HAULIKA

VRIJEME JE ZA ČAJ – KUŠAJTE 35 VRSTA ČAJEVA

Uz jednu zaposlenicu, spremni su vam ponuditi vrhunske čajeve i pogoditi vaš ukus, savjete kako izvući ono najbolje iz pojedinog čaja, i odgovoriti na sva vaša eventualna pitanja

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Kultura pijenja čaja ima povijest dužu od 4000. godina. Svoj začetak bilježi u Kini, u 13. stoljeću su u doticaj s njim došli i Europljani, a do 17. stoljeća su Englezi postali obožavatelji čaja i održali tu tradiciju do danas. Iako se naš prostor pod utjecajem Osmanskog carstva više okrenuo prema kavi, i ostali smo obožavatelji kave do danas, čaj polako i kod nas pronalazi svoj put prema svakodnevnoj upotrebi. U Bjelovaru se o tome odnedavno brine prodavaonica i kušaonica čaja »Tea time« u Ulici Jurija Haulika.

Anita Hrabal i njen suprug Denis već su dugi niz godina obožavatelji čaja, i umjesto popodnevne kave piju čaj. S vremenom su isprobali mnoge različite čajeve, nastavili tražiti nove okuse, i postali pravi stručnjaci po tom pitanju. Tako je još prije dvije godine nastala ideja da bi mogli i otvoriti prodavaonicu čaja, međutim, s obzirom na to da oboje imaju svoje stalne poslove trebalo im je malo više vremena da se definitivno odluče na taj podhvat. Ipak, hrabrost i poduzetnički duh su prevladali i pred tri tjedna, s posljednjim danima 2013. godine, otvorena je prodavaonica »Tea time«, na adresi Jurja Haulika 10 u Bjelovaru.

Dobavljače su našli prilično jednostavno, prostor pripremili i uredili dosta brzo. Nažalost, kasnili su dva i pol mjeseca s otvorenjem zbog riješavanja dozvola i ostataka papira, jer u Hrvatskoj gotovo ne postoji ovakav tip posla – prodavaonica i kušaonica u jednom. Nakon što su ih gotovo već svrstali pod slastičarnicu, ipak je postignut napredak i »Tea time« je našao svoje mjesto pod suncem i u poslovnim knjigama.

Iako je posao tek u povojima, izuzetno su zadovoljni interesom Bjelovarčana. Mnogi su zapravo već upoznati s brojnim korisnim svojstvima određenih vrsta čaja, a piju ga isto tako i kao zamjenu za kavu, a u prodavaonicu im dolaze ljudi svih dobnih skupina. Što se tiče same ponude, trenutno imaju 35 vrsta čajeva, od voćnih do biljnih. Sve čajeve nabavljaju u Austriji, osim kamilice koju kupuju u Hrvatskoj od tvrtke »Herbarium« d.o.o. iz Spider grupe Pitomača. Kroz dogledno vrijeme imaju u planu proširiti ponudu čajeva ovisno o interesu, a i popratne ideje se još razvijaju, ali zasad su mišljenja da prvo treba vidjeti kako će posao napredovati ovako. Zanima ih kako će posao ići preko ljeta, jer je u našoj navici čaj nekako još uvijek jako vezan za zimsko razdoblje. Međutim, ostaje im još dosta vremena da snažno porade na svojoj kampanji do ljeta.

Uz jednu zaposlenicu, spremni su vam ponuditi vrhunske čajeve i pogoditi vaš ukus, savjete kako izvući ono najbolje iz pojedinog čaja, i odgovoriti na sva vaša eventualna pitanja. Cijene su u usporedbi sa trgovinom dosta slične, iako sam proizvod nije za usporedbu. Naime, »Tea time« prodaje čajeve treće klase, s pravim dehidriranim komadićima voća i sušenim biljem, dok su najkvalitetniji čajevi u trgovinama tek šesta klasa. Ipak, gledajući gramažu, cijene su im gotovo iste. Trenutno su u prodaji najpopularniji »Sunce na istoku«, naranča, »Nebeska malina«, »An Irish dream« te kamilica. Bilo da ste ljubitelj klasičnih aroma i čajeva, ili volite eksperimentirati s novim okusima, velike su šanse da ćete se zaljubiti u ponudu koju »Tea time« pruža.

Ažurirano ( Petak, 17 Siječanj 2014 19:02 )