• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DR. BRANIMIR HRASTNIK PRED ISPUNJENOM DVORANOM BJELOVARSKE KNJIŽNICE O PROMJENAMA KOJE BI MOGLE PREVLADATI BEZNAĐE

»ODRŽIV RAZVOJ – ETIČKI IMPERATIV 21. STOLJEĆA!«

– Svijetlo postoji, ali prije toga poneke prepreke ipak treba razgrnuti! – To je kratka poruka s predavanja dr. Hrastnika i diskusije nazočnih građana uz javni poziv da se okupimo i pokušamo osmisliti našu bolju budućnost

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U ciklusu »Znanost svima«  udruge  za održiv razvoj »Uzor« dr. Branimir Hrastnik, poznati hrvatski znanstvenik i promicatelj novih tehnologija u srijedu je 5. veljače u Studijskom odjelu bjelovarske gradske knjižnice pred stotinjak Bjelovarčana održao predavanje pod nazivom  »Održiv razvoj - Etički imperativ 21.stoljeća«.

Na početku svog predavanja dr. Hrastnik je objasnio sadržaje koji karakteriziraju održiv razvoj i konstatirao da ne postoji razvojna strategija pojedinih sektora i grana gospodarstva na razini države.

– Bez strategije, Vlada RH, za potrebe dnevne politike poduzima, u pravilu, vrlo neuspješne intervencije u pojedinim sektorima gospodarstva – uvijek bez dokazivih pozitivnih rezultata. Sve mjere ekonomsko-financijske politike i učestale nedovoljno osmišljene promjene regulative imaju za posljedicu povećanje gospodarskog kaosa i sve dublju krizu. Ulaganje u hrvatsko gospodarstvo time je postalo hazard visokog rizika za poduzetnike i zato ga niti nema na horizontu. – rekao je dr. Hrastnik i to obrazložio nizom činjenica i podataka.

Pritom je naglasio kako će strukturni EU fondovi ostati samo san ako stvari drastično ne promijenimo, najprije sebi u glavi, mijenjajući temeljito mentalni sklop, koji treba podesiti prema ciljevima 21. stoljeća.

– Izlaz iz crne rupe je zaokret, najprije u poljoprivredi i energetici, odmah zatim u prerađivačkoj industriji i prometu, a tek kasnije u građevinarstvu. Pred obrazovni i zdravstveni sustav očito treba postaviti sasvim nove izazove. Lokomotive razvoja su turizam, poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, promet... – ponudio je kao početak suštinskih promjena dr. Hrastnik i objasnio da se uvoz nafte, plina i električne energije može već do 2030.godine  potpuno zamijeniti domaćim izvorima, a prije svega obnovljivim.

Energetska neovisnost, ključna je u osiguranju ekonomske i političke neovisnosti, čime dugoročno gradimo konkurentnost domaće industrije i poljoprivrede u RH i EU.   Potencijali OIE i EE za poljoprivredu, prerađivače i turizam su sunčeva energija (električna, toplinska i rashladna), biomasa (toplinska, električna), geotermalna energija (električna, toplinska i rashladna), vodik (električna, toplinska), energija okoline (toplinska, rashladna), hidroenergija (električna) i energija vjetra (električna; obala i otoci).

Predavanje je završilo vrlo kritičnim razmišljanjima nezadovoljnih građana koji su brojnim pitanjima i prijedlozima željeli dati svoj doprinos da se sadašnje beznađe što prije prevlada.

– Svijetlo postoji, ali prije toga poneke prepreke ipak treba razgrnuti! – To je kratka poruka s predavanja dr. Hrastnika i diskusije nazočnih građana uz javni poziv da se okupimo i pokušamo osmisliti našu bolju budućnost.

Ažurirano ( Petak, 07 Veljača 2014 19:26 )