• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TEHNOLOŠKI DOSEZI U PČELARSTVU NA PČELARSKOM SAJMU

VAGA ŠALJE PODATKE SMS-om PČELARU

Pčelar redovno dobiva informaciju o prinosu meda, te na taj način uz prateće podatke može brže donijeti odluku o tome je li potrebno košnicu seliti na drugu lokaciju, da se prinos meda ne bi smanjio

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Tijekom šetnje na 10. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu, posjetitelji su mogli razgledati svu opremu vezanu za pčelarstvo. Mnogi segmenti proizvodnje trenutno dosežu tehnološke vrhunce, a jedan takav primjer koji nam je privukao pažnju je »XLOG bee pčelarska vaga«.

Riječ je zapravo o uređaju koji izuzetno precizno mjeri težinu košnice, vlagu i temperaturu, te šalje podatke putem SMS-a pčelaru na njegov mobitel. Pčelar redovno dobiva informaciju o prinosu meda, te na taj način uz prateće podatke može brže donijeti odluku o tome je li potrebno košnicu seliti na drugu lokaciju, da se prinos meda ne bi smanjio. S druge strane, odabirom bolje lokacije se može i povećati prinos meda, tako da je osnovna uloga vage povećanje proizvodnje.

Ono na što možemo biti izuzetno ponosni je činjenica da je »XLOG bee« vaga hrvatski proizvod. Proizvela ju je tvrtka »Micro EL d.o.o.« iz Zagreba koja se proizvodnjom i elektronikom bavi već 18 godina. Vagu plasiraju na tržište već 2 godine, iako se baza proizvoda odnosno kućište proizvodi već 8 godina. Naime, »Micro EL d.o.o.« između ostalog radi proizvode na istom principu za vodoprivredu, tako da se regulira potrošnja vode i dojavljuju svi podatci o eventualnim gubitcima vode. Ideja o pčelarskoj vagi ima čvrsto uporište upravo u tom proizvodu, te je opravdala svoje postojanje unutar dvije godine otkatko je na tržištu. Jednostavna je za korištenje, iz tvornice izlazi u potpunosti spremna za rad, a sve se može podesiti putem SMS-a što omogućava značajnu uštedu u vidu smanjenja troškova na putovanje do košnice i natrag kada je potrebno nešto kontrolirati. Vaga u sebi ima ugrađenu bateriju, a činjenica što ima funkciju »zimski san«, odnosno ne uključuje se do trena dok treba poslati informacije pčelaru, omogućava vijek trajanja baterije od 10 godina. S druge strane, konstrukcija od inoxa garantira postojanost vage. Koliko je vaga postojana i precizna mogli smo se i sami uvjeriti u kratkoj demonstraciji. Naime, zamolili smo jednog od posjetitelja da se izvaže u dva navrata u roku od 10 minuta, a dobili smo ne samo detaljne podatke o težini koja se, jasno, u tom periodu nije promjenila, nego o točnu promjenu vlage u zraku i temperature, nastalu zbog velikog protoka posjetitelja.

Tvrtka »Micro El d.o.o.« je drugi put na pčelarskom sajmu u Gudovcu, i zadovoljni su organizacijom, što potvrđuje i činjenica da su i ovaj put uspjeli ostvariti kontakte i dogovoriti sastanke sa proizvođačima iz stranih zemalja, iako su primarno došli zbog domaćih proizvođača. Dosad je vaga pronašla svoje mjesto na domaćem tržištu, jer država daje poticaje za kupnju pčelarske opreme. Međutim, zahvaljujući europskom certifikatu za proizvod »CE« koji proizvod ima, domaći pčelari imaju pravo na poticaj do 60%, a tvrtka je našla put i do tržišta Europske Unije i šire, tj. država poput Austrije, Njemačke, Italije, Albanije, Švicarske, Novog Zelanda i SAD-a, što samo dodatno potvrđuje kvalitetu ovog hrvatskog proizvoda.

Ažurirano ( Utorak, 11 Veljača 2014 10:19 )