• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TEŠKA SUDBINA TVORNICE NAMJEŠTAJA U GAREŠNIČKOM BRESTOVCU

OGROMNI DUGOVI TJERAJU DK BRESTOVAC D.D. U STEČAJ A RADNIKE NA CESTU!?

Za DK Brestovac je u predstečajnom postupku utvrđeno 22.657.325,77 kuna tražbine, za pilanu Brestovac 52.792.594,90 kuna, a za tvornicu namještaja 51.195.737,40 kuna. Niti otpisivanje velikog dijela navedenog duga im nije pomoglo.

E-mail Ispis PDF

GAREŠNIČKI BRESTOVAC Kako navodi portal index.hr, Brestovac Grupa iz Garešničkog Brestovca još je jedna od tvrtki kojoj predstečajna nagodba nije pomogla od propasti. Računi su u blokadi posljednjih nekoliko mjeseci, a tvrtka nema čime platiti ni one račune koji su na samom vrhu prioriteta.

OGROMNI DUGOVI

Predstčajni postupak traje još od kraja 2012. godine, te je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru u siječnju 2014. godine donesena odluka da se dvije povezane tvrtke Brestovac-Pilana d.o.o. i Brestovac-Tvornica namještaja d.o.o. pripoje Drvnom kombinatu Brestovac d.d.

Nekoliko dana nakon toga blokirani su računi sve tri navedene tvrtke, koje su u milijunskim dugovima. Tako Brestovcu nakon ove predstečajne nagodbe prijeti gotovo neizbježan stečaj. Radnici rade bez plaća, a dobavljači također ne mogu očekivati naplatu dugova.

Za DK Brestovac je u predstečajnom postupku utvrđeno 22.657.325,77 kuna tražbina, za pilanu Brestovac 52.792.594,90 kuna tražbina, a za tvornicu namještaja 51.195.737,40 kuna tražbina. Iako im je veliki dio tog duga otpisan, ni to im nije pomoglo.

Država je Brestovcu u ovom predstečajnom nagodbom oprostila ogroman dug. Samo porezna uprava Brestovcu je oprostila čak nešto više od 17 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir i druge državne institucije i tvrtke dolazimo do znatno većeg iznosa. Od tih 17 milijuna kuna DK Bestovac je oprošteno 4, na Tvornici namještaja Brestovac 10,5, a na Pilani Brestovec 2,7 milijuna kuna duga.

ŠTO JE SA PLAĆAMA?

Ipak, najveći gubitnici u ovoj priči su radnici navedenih tvrtki, budući da i nakon nagodbe tvrtke nemaju novca za isplatu zaostalih plaća.

– Mi i dalje radimo u firmi kao stoka i namještaj izlazi van, a na račun ništa ne sjeda .– s ogorčenjem govore radnici, te dodaju kako je Prima Commerce d.o.o. kao strateški dobavljač iz tvrtke izvezla namještaj u protu vrijednosti od oko 10 milijuna kuna, te je nakon preuzimanja DK Brestovca počela s plaćanjem struje goriva, itd., ali to ne rješava problem plaća radnika.

DOBILI SPOR, NE I NOVAC

Dio radnika čak je i tužilo tvrtku zbog neisplaćenih plaća, te su uspješno dobili spor, ali ne i novac. 
Radi se o iznosu od oko 7 milijuna kuna kojeg DK Brestovac mora platiti za 90-ak radnika, na ime pravomoćno izgubljenog spora. Kako je tvrtka u velikim problemima, novca nema ni za to, pa radnici još nisu dobili svoj novac, a veliko je pitanje i kada će dobiti.

Ažurirano ( Utorak, 25 Ožujak 2014 14:05 )