• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TISKOVNA KONFERENCIJA O POKRETANJU PROIZVODNJE I NOVOG ZAPOŠLJAVANJA NA LOKACIJI BIVŠE DI ČESME, A NAKON POTPISANOG UGOVORA IZMEĐU HRVATSKIH ŠUMA I TEHNO-DRVA D.O.O.

NOVI VLASNIK ČESME ZAPOŠLJAVA 200 LJUDI I UVODI NAJNOVIJU TEHNOLOGIJU

Nakon iscrpnih pregovora s Tehno-drvom d.o.o. i vlasnikom Jozom Kalemom, pronađeno je najbolje rješenje za bivšu Česmu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U Maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, danas 2. travnja, održana je tiskovna konferencija o pokretanju proizvodnje i novog zapošljavanja na lokaciji bivše DI Česme. Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije,  je s predsjednikom Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šimom Oreškovićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem, predsjednikom radničkog vijeća bivše Česme Đurom Ivanovićem, i gradonačelnikom grada Bjelovara Antunom Korušecom na konferenciji dao informaciju kako je, sukladno sa ranijim najavama o novoj proizvodnji i novom zapošljavanju, potpisan Ugovor između Hrvatskih šuma i Tehno-drva d.o.o. Rijeka. Bivša DI Česma će tako dobiti novu tehnologiju, nove strojeve i započet će sa potpuno novom proizvodnjom na dosadašnjoj lokaciji. Ugovor isto tako obvezuje novog vlasnika Tehno-drvo d.o.o. da zaposli 100 radnika koji su dosad radili u Česmi, uz koje će se zaposliti  još dodatnih 100 radnika.

Predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković rekao je kako se nikad nije planiralo u potpunosti obustaviti proizvodnju u Česmi, ali mu je žao što je situacija i rješavanje ovog problema tako dugo potrajalo. Nažalost sam proces je bio kompliciran zbog neriješenih vlasničkih odnosa i navodno neriješenih segmenata u zemljišnim knjigama. Navedene komplikacije su dovele do toga da se proces kupnje oduži pa su radnici od prosinca nezaposleni. Međutim, prema novom potpisanom Ugovoru, 15. svibnja očekuje se prva rata uplate, i kreće se s realizacijom Ugovora što će značiti uvođenje nove proizvodnje a najavljeno je i obučavanje radnika za rad na novim strojevima.

Predsjednik radničkog vijeća bivše Česme Đuro Ivanović zahvalio se predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću i novom vlasniku Tehno-drvu d.o.o. na povoljnom dogovoru za radnike. Ugovori su potpisani onako kako su bili i dogovoreni, i sad preostaje čekati prvu uplatu i otvaranje nove moderne tvornice.

Sam predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić objasnio je kako su Hrvatske šume preuzele nekretnine Česme pod dug od stečaja Spačve d.d. Svoje dugovanje su pritom naplatile u  100%-tnom iznosu. Nakon iscrpnih pregovora s Tehno-drvom d.o.o. i vlasnikom Jozom Kalemom, pronađeno je najbolje rješenje za bivšu Česmu. Proizvodnja će se odvijati u Bjelovaru, dovest će se novi strojevi i uvest nove tehnologije jer trenutno su tamo strojevi stari preko 50 godina i na njima je nemoguće bilo što konkurentno proizvesti, a pritom će se zaštititi i 100 radnika tako da im bude ponuđen posao. Pritom, Hrvatske šume do isplate cijelog iznosa kupoprodajne cijene u roku od 12 godina ostaju 100%-tni vlasnik nekretnina Česme.

Nakon skeptičnih pitanja i komentara s obzirom na ranije priče o rješavanju problema Česme, gradonačelnik Antun Korušec pozvao je prisutne medije da ipak pokažu malo vjere, pogotovo jer je Ugovor sročen, potpisan i ovjeren. Mnogi imaju privid jednostavnosti rješavanja problema, ali proces je bio kompliciran i ništa se u njemu nije moglo preskočiti. Uplata se čeka i iako 15. svibnja i 20 milijuna kuna u prvoj rati djeluju daleko i nestvarno, vjeruje da će se to sve realizirati i dodaje kako ne može kao čovjek i gradonačelnik vjerovati da bi potpisnik Ugovora naknadno išao ovako nešto kršiti samo na svoju štetu. Zahvalio je radnicima na strpljenju i rekao da se od danas okreće novi list i da za novu Česmu ovdje ima perspektive.

Ažurirano ( Srijeda, 02 Travanj 2014 18:15 )