• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POTPISANA PREDSTEČAJNA NAGODBA ZA »SUVENIR ARBOR«

OTPISANO 50% DUGA, ŽUPANIJA PREUZELA DUG PREMA POREZNOJ OD 480.000 KUNA

Postignut je i dogovor s tvrtkom »Prima Commerce« o poslovanju sa Ustanovom »Suvenir Arbor«, i dana je prva narudžba u iznosu od otprilike 100.000 kuna koja bi trebala biti realizirana u naredna tri tjedna

E-mail Ispis PDF

U Bjelovaru je, danas 2. travnja, u Uredu župana Bjelovarsko-bilogorske županije održana tiskovna konferencija na kojoj je župan Damir Bajs javnost izvijestio o operativno i financijskom restrukturiranju Ustanove »Suvenir Arbor«.

U utorak, 1. travnja, postignuta je predstečajna nagodba između »Suvenir Arbor-a« i vjerovnika. Do predstečaja je došlo dogovorom Ministarstva rada, Županije, same Ustanove i sindikata, a razlog predstečaja je 3 milijuna kuna dugovanja i blokiran račun koji je onemogućavao poslovanje.  Radnici Ustanove, osobe s invaliditetom, tako su primili posljednje četiri plaće. Naime, kao ustanova koja zapošljava radnike s invaliditetom, imaju potporu Županije kroz financiranje ali i financiranje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Međutim, Fond posljednjih 10 mjeseci, od lipnja 2013., nije izvršio uplate potpora tvrtki, a tvrtka sama od ukupnih prihoda ostvaruje tek 15% vlastitim djelatnostima.

50% duga je otpisano a za ostalo je postignut dogovor s vjerovnicima. Otplata duga će se obaviti za 24 odnosno 48 mjeseci. Kako bi se potpisala nagodba uvjet je da Ustanova isplati dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 480.000 kuna, što će Županija osigurati kako bi došlo do završetka predstečajne nagodbe. Županija je uz to preuzela na sebe isplatu barem jedne plaće. Isto tako, danas je postignut dogovor s tvrtkom »Prima Commerce« o poslovanju sa Ustanovom »Suvenir Arbor«, i dana je prva narudžba u iznosu od otprilike 100.000 kuna koja bi trebala biti realizirana u naredna tri tjedna, što premašuje ukupnu proizvodnju od prva tri mjeseca ove godine, dodao je župan Damir Bajs. Županija je zasada jedini financijer Ustanove, i nadaju se da će Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom sada nastaviti s isplatom potpora. »Suvenir Arbor« pak uz financiranja ima obavezu ostvariti 50% ukupnog potrebnog prihoda.

Ravnateljica Ustanove »Suvenir Arbor« Marina Župan zahvalila se županu Damiru Bajsu na pomoći i dodala  kako se nadaju da će poslovanje dobro krenuti zahvaljujući ovoj prvoj velikoj narudžbi koju su primili, dok je Vesna Cerović, predsjednica sindikata, rekla kako je dobro da je došlo do ove predstečajne nagodbe jer sada sve kreće u pozitivnom smjeru. Svjesni su svoje obaveze koju će morat ispuniti, ukupno 50% prihoda, i dat će sve od sebe da to i naprave.

Ažurirano ( Srijeda, 02 Travanj 2014 18:37 )