• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKA BICIKLIJADA U NOĆI VJEŠTICA 31. LISTOPADA POSTALA JE HRVATSKA SPORTSKO-ZABAVNA I TURISTIČKA ATRAKCIJA

BICIKLISTI STIŽU SA SVIH STRANA!

Trasa vožnje je tajna, a start je ispred »Mario bara« u Šenoinoj ulici 33 u 18 sati

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Kada je prije deset godina skupina bjelovarskih biciklista okupljenih u Biciklističkom klubu »Bjelovar« prvi puta krenula na mtb noćnu vožnju nepoznatim šumskim stazama oko grada, željni dodatnog adrenalina upravo u »Noći vještica«, nitko od njih nije ni slutio da će njihovu ideju iz godine u godinu pratiti sve veći broj zaljubljenika vožnje na dva kotača. Zbog posebnog adrenalinskog izazova koju stvaraju priče i likovi općeprihvaćenog obilježavanja »Noći vještica« 31. listopada, noćna je vožnja postala poznata biciklistička atrakcija i izvan grada Bjelovara. Ove godine na jubilarnoj desetoj noćnoj vožnji očekuje se stotinjak vještica i vještaka na biciklima i to polovica njih iz Zagreba i gradova središnje Hrvatske, Podravine, Zagorja i Međimurja...  Za njih je na jubilarnoj desetoj »Noći vještica i vještaka na dva kotača« pripremljen poseban noćni događaj u kojem glavnu ulogu imaju vještice, ali i taj »performans«, pravi vještičji show ostaje tajna kao i sama trasa vožnje.  Dojmove s noćne vožnje sudionici će uobičajeno podijeliti na posebnoj vještičjoj zabavi »Halloween party« uz karaoke i tombolu.

– Pokazalo se nakon deset godina da naša noćna vožnja obuhvaća niz različitih aspekata zabave, druženja, kostimiranja, inovacija, fizičke pripreme i sportske rekreacije, edukacije, prometne kulture i ekologije – objašnjava slojevitost ove sportsko-zabavne manifestacije Goran Iličić, predsjednik BK »Bjelovar« i jedan od osmorice idejnih začetnika ove sve više turističke manifestacije koja je prepoznata kao jedna posebna atrakcija kod mtb-biciklista širom Hrvatske.

Organizatori, članovi Biciklističkog kluba Bjelovar ne žele odati sve tajne noćne vožnje, ali poručuju da je vožnja prilagođena  uvjetima i zahtjevima trase po noći. Trasa je dugačka 40 kilometara kroz Bjelovarsku okolicu. Vozi se šumskim stazama, mekim putovima, makadamom i asfaltom.

Skupna zatvorena vožnja obavezuje učesnike da imaju primjerenu opremu i adekvatnu signalizaciju za noć. Obavezna je biciklistička kaciga i svjetlosna signalizacija, rezervna zračnica, pumpa.  Na dijelovima trase cesta je otvorena za promet te su se sudionici dužni ponašati prema prometnim propisima. Za nezgode ili štete sebi ili  trećoj osobi sudionik sam snosi  odgovornost. Prije polaska na vožnju svaki sudionik potpisuje posebnu izjavu o odricanju od odgovornosti. Prilikom potpisa izjave  do 17:30 sati, zaključno 30 minuta prije polaska, obavezna je kontrola i provjera signalizacije te tehničke ispravnosti bicikla.  Mlađi biciklisti od 16 godina mogu sudjelovati samo uz pratnju i suglasnost  roditelja. Startnina je za svakog prijavljenog biciklista 40 kuna koja osigurava majicu i jedno piće nakon povratka s vožnje. Broj prijava je ograničen. Predprijave se predaju u »Mario baru« sve do 29. listopada. U slučaju lošeg vremena noćna vožnja se prebacuje na 8. studeni. I na kraju poseban poziv glavnog noćnog vještaka Gorana Iličića:

– Osjetite neobičnu snagu noći i dođite biciklom 31. listopada  da kroz tamu putujete u nepoznato. Zajednička  noćna mtb vožnja otjerat će strah od vještica i svijeta tame, izoštriti vaša čula... Izazov vožnje kroz nepoznatu divljinu obasjanu mjesečinom čulima daje poseban podražaj i osjećaj  koji se ne može opisati, morate ga iskušati. Za sudionike je pripremljena i posebna inicijacija... kroz poseban obred možete postati jedan od nas »noćnih vještaka«.

Ažurirano ( Četvrtak, 30 Listopad 2014 10:55 )