• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HRVATSKI RATNI VETERANI

22. OBLJETNICA OD POČETKA ORUŽANE BORBE ZA HRVATSKU

E-mail Ispis PDF

Mnogi su branitelji svoj ratni put proveli na pakračkom ratištu 1991. i 1992. godine. Bile su to najkrvavije godine na zapadno-slavonskom ratištu i mnogi su u toj borbi dali svoje živote i zdravlje. Početkom ožujka u Pakracu će biti obilježen spomen na 22. godišnjicu od početka oružane borbe za Hrvatsku samostalnost pa vas udruga Hrvatski ratni veterani, HRV BBŽ i HRV BBŽ Klubovi Bjelovar i Daruvar - Sirač pozivaju da se u što većem broju odazovete ovoj obljetnici.

Programom, koji započinje već 23. veljače u 10 sati kod kapelice Male gospe u Kusonjama križnim putem, započinju dani obilježavanja ove važne obljetnice. Dana 28. veljače u 18 sati program se nastavlja u novoj gradskoj vijećnici kulturno umjetničkim programom i promocijom knjige, a vrhunac je 2. ožujka kada će se u 12.30 sati služiti sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje nakon koje će se ispred crkve formirati kolona Mimohoda pobjednika. Program se nastavlja na gradskoj tržnici i ispred policijske postaje. U večernjem programu bit će održan humanitarni koncert Mladena Grdovića za dječji odjel pakračke bolnice.

Podsjetimo se, bitkom za Pakrac započeo je hrvatski Domovinski rat protiv veliko srpskog agresora. Oružani sukob s pobunjenim Srbima dogodio se 1. ožujka 1991. Kako je to bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatske specijalne policije sa srpskim teroristima, taj se dan u Pakracu obilježava svake godine kao obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U to je vrijeme načelnik pakračkog SUP-a bio Jovo Vezmar, osoba srpske nacionalnosti. Na tom je mjestu bio zadržan zbog "mirnog suživota". No, od srpskih političara, koji su poticali pobunu i pripojenje velikoj Srbiji, dobio je zadaću pripojiti Općinu Pakrac SAO Krajini, a na putu prema tom cilju trebao je preuzeti nadzor nad Pakracem i policijskom postajom.

Drugog dana sukoba hrvatski specijalci su odgovorili i uslijedio je kratki okršaj, u kojem su pobjedu izvojevali hrvatski specijalci. Zarobili su 32 pobunjena policajca i oslobodili policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave Republike Hrvatske. Pobunjeni srpske policajce privedeni su u Bjelovar, a u grad su ponovno vraćeni javni red i mir. Pobunjeni zapovjednik je smijenjen i policijska postaja je dobila novog zapovjednika - Stjepana Kupsjaka.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 23:46 )