• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


9. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM PRIVUĆI ĆE 2. I 3. VELJAČE 2013. GODINE NA SAJAMSKOM PROSTORU GUDOVAC, BROJNE IZLAGAČE ZBOG TRADICIONALNO DOBRE PRODAJE

MEDENJACI UMJESTO ULAZNICA

Pčelarski sajam na Sajamskom prostoru Gudovac postao je mjesto okupljanja velikoga broja, ne samo pčelara, nego i svih onih koji su na bilo koji način povezani s pčelinjim i pčelarskim proizvodima, a posebice njihovih potrošača.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – GUDOVAC Iako je posljednjih godina gospodarska kriza zahvatila cjelokupni proizvodni sektor, u pčelarstvu je, ne samo održan kontinuitet, nego brojke govore i o stalnom usponu ove djelatnosti. Potvrđuje to i podatak kako se na Pčelarskom sajmu, iz godine u godinu, pojavljuje i više izlagača i više posjetitelja, a ostvaruje se i sve veći promet medom i pčelarskom opremom.

Prošle je godine, usprkos zimskim neprilikama i otežanom dolasku posjetitelja i kupaca, prodaja bila iznad očekivanja, a neki su izlagači, gotovo sve što su izložili, i prodali. Iz godine u godinu se, također, na stručnim predavanjima traži stolac više.

Organizatori sajma očekuju kako ni ovaj, deveti po redu Međunardni pčelarski sajam 2. i 3. veljače 2013. godine ne će biti iznimka. Pčelarski sajam na Sajamskom prostoru Gudovac, u organizaciji Bjelovarskog sajma i Hrvatskoga pčelarskoga saveza i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, postao je mjesto okupljanja velikoga broja ne samo pčelara, nego i svih onih koji su na bilo koji način povezani s proizvodnjom i preradom meda i drugih pčelinjih i pčelarskih proizvoda, kao i njihovih potrošača. To je, prema procjeni pčelarskih stručnjaka i poznavatelja stanja na tržištu pčelarskih proizvoda, potvrda povećanoga zanimanja sve većeg broja ljudi, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama u okruženju, za bavljenje pčelarstvom.

Valja dodati kako se iz godine u godinu povećava, ne samo obim sajma, nego i brojnost raznih zanimljivih sadržaja koji privlače sve veći broj posjetitelja. Uz već poznate tri sajamske cjeline, izložbenu, prodajnu i edukativnu, pčelari su vrlo dobro prihvatili i jednu novu sajamsku cjelinu - inovacije u pčelarstvu, u sklopu kojih se na posebnom prostoru prezentiraju novi proizvodi , oprema i tehnologija u pčelarstvu.

CJELODNEVNA STRUČNO VOĐENA DEMOSTRACIJA OCJENJIVANJA MEDA

Za potpuniji doživljaj, za pčelare i posjetitelje je organiziran medni gastronomski kutak u kojemu se mogu degustirati razne vrste jela od meda i s medom. U organizaciji Udruge kuhara grada Bjelovara ponovno će se održati i natjecanje u pripremi medenjaka, u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 30 natjecatelja kuhara, amatera i profesionalaca iz cijele Hrvatske. Akademik Branko Ognjenović iz Zagreba, inače rođeni Bjelovarčanin, održati će kratko predavanje"Med u gastronomiji",dok će drugo predavanje "Med u slastičarstvu" održati akademik Dragica Lukin iz Umaga. Ove godine Bjelovarski sajam je, kao organizator Pčelarskoga sajma, odlučio da će svi posjetitelji, koji sa sobom donesu, kod kuće pripremljene medene kolačiće - medenjake imati besplatan ulaz.

Jedna od atraktivnih novosti na ovogodišnjem Pčelarskom sajmu bit će cjelodnevna, stručno vođena, demostracija ocjenjivanja meda pred publikom. Na posebnom izložbenom prostoru pčelari će moći vidjeti na svojim uzorcima koja, i na koji način, svojstva meda stručnjaci organoleptički ocjenjuju, a posjetitelji će moći, također od stručnjaka, naučiti kako razlikovati pojedine vrste meda i njihovu kvalitetu.

- Bjelovarski sajam organiziranjem Pčelarskoga sajma, na što je moguće sadržajniji i zanimljiviji način, pokušava potaknuti veću potrošnju meda. Podatci govore o stalnom porastu potrošnje meda, i mi smo zadovoljni ako smo barem malo utjecali na to. - sa zadovoljstvom najavljuje 9. Pčelarski sajam mr. Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma, uz vjeru kako će se ulaskom u EU Pčelarski sajam sigurno razvijati, jer danas, još uvijek, naše granice i propisi otežavaju dolazak velikom broju izlagača, posebice iz zemalja u okruženju.

POZIV PROFESIONALNIM SLASTIČARIMA I AMATERIMA SLASTIČARIMA

NATJECANJE U PRIPREMI MEDENJAKA

Pozivamo sve profesionalne slastičare, ali i slastičare amatere, da sudjeluju na 9. međunarodnom Pčelarskom sajmu u posebnoj sajamskoj priredbi pod nazivom "Med u gastronomiji", koja će se održati 2. veljače 2013. godine u paviljonu 1.

Bjelovarski sajam i ove, kao i prethodne, godine organizira natjecanje u pripremi medenjaka u dvije kategorije: u kategoriji profesionalnih slastičara i u kategoriji amaterskih slastičara.
Radove će ocjenjivati stručni ocjenjivački sud. Organizator natjecanja dopušta sudjelovanje natjecateljima s gotovim izlošcima (unaprijed pripremljenim medenjacima), koje trebaju donijeti i prezentirati ocjenjivačkom sudu 2. veljače do 10 sati u paviljonu 1.

Prijave pošaljete na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na adresu marketinga Bjelovarskog sajma najkasnije do 30. siječnja 2013. godine.

Ažurirano ( Četvrtak, 17 Siječanj 2013 19:13 )