• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MIRELA HOLY POSJETILA KOPRIVNICU I KRIŽEVCE POVODOM OSNIVANJA NOVIH GRADSKIH OGRANAKA ORAH-a

MLADA STRANKA, TREĆA PO SNAZI U HRVATSKOJ, ZALAŽE SE ZA POTPUNU LIBERALIZACIJU KONOPLJE

– Jako je neodgovorno od društva, da ljudima kojima je potrebna pomoć i kojima može olakšati život, to se onemogućava. – rekla je Mirela Holy.

E-mail Ispis PDF

U Koprivnici i Križevcima ove subote osnovani su novi ogranci ORaH-a (Održivi razvoj Hrvatske) te tom prigodom predsjednica stranke Mirela Holy posjetila je te gradove, odgovarala na pitanja i družila se s građanima. S obzirom, da je ORaH mlada politička stranka, za mnoge je više nego dobar rezultat na euro parlamentarnim izborima bio pravo iznenađenje te sada zauzimaju treće mjesto po snazi u Hrvatskoj. Najbolje rezultate ostvarili smo u središnjoj Hrvatskoj u Zagrebu i još nekim gradovima (Varaždinu, Koprivnici…), zatim u zapadnom dijelu Hrvatske, Istarskoj i Primorsko-goranskoj  županiji …

– Smatrali smo, da ćemo do kraja 2014. godine imati 1500 članova, no, već u ovom trenutku imamo 3500 članova što je prilično drastičan priliv prebacivanja u pola godine. Naš plan je da tijekom ljeta i jeseni idemo s prezentacijom cijelog niza sektorskih politika. Prvu sektorsku politiku gospodarskih potencijala konoplje predstavljamo već 10. lipnja, nakon toga energetsku, zatim poljoprivrednu… kao i reformu javne uprave… Nadamo se, da će građani kroz prezentaciju tih naših konkretnih rješenja za probleme koji postoje u hrvatskom društvu prepoznavati potencijal i sadržaj ORAH-a. – kazala je Mirela Holy te dodala, da u stranci imaju vrlo stručne ljude, za koje vjeruje, da u kombinaciji teorijskog znanja s nekim konkretnim praktičnim rješenjima mogu kreirati najbolju moguću politiku za dobrobit ove zemlje.

ORaH u listopadu očekuju unutarstranački izbori, pa do tad nove ogranke predstavljaju koordinatori. Katarina Gaži Pavelić je v.d. koordinator u Koprivnici, koja objašnjava da novi članovi mogu se prijaviti preko interneta.

– U ovom podravskom dijelu od Koprivnice, Đurđevca, sve do Podravskih Sesveta ima nas 50-ak i svi smo sličnih razmišljanja, ideja… Osobno, prepoznala sam se u ORaH-u, jer više ne želim biti od one većine koji su sa strane, a sve im se reflektira na njihov život. Svi samo kritiziraju, ali treba i djelovati. Stoga je moj moto – ako nešto ne pokušaš, onda si sto posto siguran da nećeš uspjeti, ako pokušaš i uspiješ, onda je to prekrasno, a ako pokušaš i ne uspiješ, možda još nije došlo vrijeme, ali stvorit će se kritična masa i to vrijeme će doći. – objasnila je Katarina Gaži Pavelić.

Građane pak, najviše je zanimalo sve oko konoplje, pa je stoga Mirela Holy kazala, da se  zalaže za potpunu liberalizaciju konoplje.

– Ljudima nije poznato, da od industrijske konoplje možemo koristiti samo sjeme u prehrambene svrhe kao stočnu hranu, dok stabljika i lišće se uništavaju, što je prilično besmisleno. Osim za prehrambene svrhe, konoplja se može koristiti i u građevinskoj, automobilskoj, farmaceutskoj, tekstilnoj industriji… pa čak konoplja zamjenjuje proizvode od plastike. Mogućnosti primjene su nevjerojatno velike, a ono što je važno za Hrvatsku, da i u klimatskom i geografskom smislu izuzetno je prikladna za uzgoj konoplje. – kazala je Mirela Holy te istaknula, da osim što se zalaže za potpunu liberalizaciju industrijske konoplje, zalaže se i za legalizaciju, jer dokazano je da lijeći velik broj teških neizlječivih bolesti (multiple skleroze, karcinoma…).

– Jako je neodgovorno od društva, da ljudima kojima je potrebna pomoć i kojima može olakšati život, to se onemogućava. Hrvatska je prije zabrane imala 15.000 ha pod konopljom, što je mali dio s obzirom na 1,5 miliona ha neiskorištenih poljoprivrednih površina. Tržište je prilično žedno i gladno konoplje, pa države koje su u svoje industrije uvele industrijsku konoplju, procvale su u razvoju. – na kraju objasnila je Mirela Holy, koja će i ubuduće boriti se za liberalizaciju i legalizaciju industrijske konoplje, bez obzira na njenu vrlo restriktivnu primjenu u Hrvatskoj.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 10:48 )