• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE POVJERENSTVA HRVATSKE STRANKE PRAVA ZA SELO I POLJOPRIVREDU

ZBOG ULASKA U EU JEDEMO KINESKI MED I PIJEMO FRANCUSKO MLIJEKO

– Nije tajna da hrvatsko selo ne proizvodi dovoljno mlijeka i da se mora uvoziti, ali je tajna da vlada i velike mljekare uništavaju namjerno mljekarstvo jer u EU ima viška mlijeka a najviše u Francuskoj odakle je vlasnik najjače mljekare u Hrvatskoj. – stoji u priopćenju koje potpisuje Tihomir Grdinić

E-mail Ispis PDF

Priopćenje koje smo dobili na mail od HSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska stranka prava izražava svoje duboko nezadovoljstvo stanjem  u hrvatskoj poljoprivredi koja je ne činjenjem  mnogih vlada  i ministara poljoprivrede bačena na koljena.

Štete koje su učinjene nemjerljive su i sa svakim danom sve veće što dovodi do sveukupne devastacije  prostora u Hrvatskoj. Očekivanja od ulaska u Europsku uniju bila su velika i hrvatski seljaci su vjerovali da će, kako im je prezentirano,  doći bolji dani za  hrvatsko selo i seljake. Očekivali su red i europske  uvjete koji podupiru poljoprivrednu proizvodnju.

A što se dogodilo?

Zbog prekomjernog uvoza  jeftinije  i lošije  uvozne robe uništena  je  prehrambena  i prerađivačka industrija

Petrokemija iz Kutine i Herbos bačeni su na koljena.

Zatvoreno je preko 3000 malih farmi koje su proizvodile mlijeko, umjesto da su se zaštitila mala obiteljska gospodarstva i farme sa 10-15 krava i da od toga  ljudi mogu živjeti.

Nije tajna da hrvatsko selo ne proizvodi dovoljno mlijeka i da se mora uvoziti,  ali je tajna da vlada i velike mljekare uništavaju namjerno mljekarstvo jer u EU ima viška mlijeka a najviše u Francuskoj odakle je vlasnik najjače mljekare u Hrvatskoj.

Reforme koje su najavljivane u pratećim službama nisu se pomaknule s nulte točke. Reforme selekcijske, savjetodavne i veterinarske službe nitko se ne usudi pokrenuti i prilagoditi ih potrebama sela i seljaka

Te tri službe žive lijepo na leđima seljaka i funkcioniraju kao svete krave. Poseban problem na koji su uzgajivači mlijeka jako osjetljivi, a problemi u mljekarstvu su majka svih problema u poljoprivredi, je problem analize i kontrole  kakvoće mlijeka  u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima koji nepovoljno djeluje na  proizvodnju jer pravilnik koji regulira ovu problematiku ide na štetu seljaka i malih proizvođača.

Hrvatska stranka prava predlaže  da se osnuje Fond mljekarstva u koji bi se slijevala sredstva  od svakog prodanog mliječnog proizvoda u visini od 0,5% cijene i direktno se vraćala  hrvatskim seljacima koji se bave proizvodnjom mlijeka u Hrvatskoj.

Stanje u poljoprivredi  kao  temeljnoj grani hrvatske  industrije, ujedno i strateškoj industriji svake države mora se pod hitno  transformirati jer  sadašnje stanje  rapidno uništava  hrvatsku poljoprivredu.

Pokusi koje su svi dosadašnji ministri poljoprivrede  radili u svom sektoru uvijek su završavali gubitcima najslabijih u lancu poljoprivredne proizvodnje. Ministri su se bavili samo za  njih profitabilnim  procesima, neki su  nakon što su riješili »svoje poljoprivredne probleme« bježali s ministarskih fotelja, dok je  jedan od njih ogulio nekoliko tona krumpira.

Uz  sve ostale koji su  koji su »žestoko« gurali Hrvatsku  u Europsku uniju i koji su odgovorni za sadašnje stanje u kojem se poljoprivreda nalazi, po nama najodgovornija je stranka koja u svojem imenu ima selo i seljaka, a imala je i  ministre poljoprivrede koji se nisu proslavili. Odgovorni su,  jer oni su bili ti koji su svojim autoritetom odradili „prljavi“ dio posla u uvjeravanju sela i seljaka da će im u EU teći  med i mlijeko.

Med koji danas jedemo je kineski, a mlijeko koje pijemo je  francusko, mađarsko ili dansko.

Povjerenstvo HSP-a  za selo i poljoprivredu

Tihomir Grdinić

Ažurirano ( Četvrtak, 11 Rujan 2014 14:51 )