• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE POVJERENSTVA HSP-a ZA SELO I POLJOPRIVREDU KOJE POTPISUJE TIHOMIR GRDINIĆ OBJAVLJUJEMO U CIJELOSTI

DO KADA ĆE HRVATI JESTI UVOZNO »SMEĆE« KOJE NEKI NAZIVAJU MESOM?

Odbor za selo i poljoprivredu HSP-a postavlja pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede nije donijelo propise koji ograničavaju uvoz i prodaju smrznutog mesa na rok od 6 mjeseci kako je to dobra praksa u EU, recimo u Njemačkoj. Sve vlade su do sada obećavale reguliranje ove materije, no ni jedna do sada nije napravila ništa – stoji u priopćenju

E-mail Ispis PDF

U Hrvatskoj ne postoji niti jedan jedini propis koji bi regulirao koliko dugo meso može biti smrznuto i prodavano potrošačima – konstatacija je to koja je ovih dana objavljena u medijima u Hrvatskoj.

Istodobno se donose vijesti kako Hrvatska uvozi na desetine tisuća tona smrznute svinjetine, govedine ili prerađevina od mesa sumnjivog podrijetla i datuma zamrzavanja koje se stavljaju u prodaju, najčešće na nelogičnim sniženjima kao »mamac« da kupac uđe u trgovinu i uz »meso« kupi nešto drugo.

Hrvatska stranka prava je i 2010. godine prilikom izbijanja afere sa smrznutom govedinom iz Južne Amerike upozoravala javnost na ne činjenje Ministarstva poljoprivrede koje ne donošenjem propisa koji reguliraju rokove čini strahovitu štetu hrvatskim proizvođačima mesa a pogoduje uvoznim lobijima.

Za razliku od drugih mi u HSP-u nismo vjerovali da će se s ulaskom Hrvatske u EU ovaj problem »riješiti sam od sebe« i da će se u ovom području primijeniti dobra iskustva i propisi EU.

Da je bila obrnuta situacija, da Hrvatska svoje smrznuto meso kojem je istekao rok trajanja izvozi u EU tada bi sigurno to bila »pravna stečevina« i postojali bi rokovi i ograničenja. Ovako je ostavljeno svakoj članici EU da primjenjuje svoje propise koji to reguliraju, a Hrvati zbog nereguliranja ove materije trpe svakodnevne štete. Gospodarske, jer uvozni lobi uništava domaću proizvodnju, a zdravstvene jer jedemo nekvalitetno i zdravstveno upitno meso.

Odbor za selo i poljoprivredu HSP-a postavlja pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede nije donijelo propise koji ograničavaju uvoz i prodaju smrznutog mesa na rok od 6 mjeseci kako je to dobra praksa u EU, recimo u Njemačkoj. Sve vlade su do sada obećavale reguliranje ove materije, no ni jedna do sada nije napravila ništa.

Stoga tražimo HITNO donošenje Pravilnika koji regulira ovi materiju. Pravilnika koji će sadržavati odredbe o ograničenju roka na maksimalno 6 mjeseci od trenutka klanja do stavljanja u prodaju smrznutog mesa i mesnih prerađevina.

Tražimo donošenje Pravilnika koji će dati šansu hrvatskim proizvođačima mesa da postanu konkurentni europskim proizvođačima,.

Tražimo donošenje Pravilnika koji će spriječiti uvoz kojekakvog »smeća« koje su Hrvati prinuđeni kupovati zbog siromaštva.,

Tražimo donošenje Pravilnika koji će štititi Hrvatske interese jer sve osim toga bila bi još jedna podvala i prevara hrvatskih seljaka i proizvođača mesa.

Povjerenstvo za selo i poljoprivredu

Tihomir Grdinić

Ažurirano ( Petak, 03 Listopad 2014 14:16 )