• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE ŽUPANIJSKE ORGANIZACIJE HRVATSKE SELJAČKE STRANKE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

3.000.000 KN ZA SUFINANCIRANJE EDUKACIJE POLJOPRIVREDNIKA TE PREGLEDA I REGISTRACIJE PRSKALICA

Taj iznos je predložio županijski HSS županu Bjelovarsko-bilogorske županije g. Damiru Bajsu da ga osigura u proračunu za 2015. godinu – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik županijskog HSS-a Pirak

E-mail Ispis PDF

Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Bjelovarsko-bilogorske županije predložila je  Županu Bjelovarsko-bilogorske županije g. Damiru Bajsu kao predlagatelju Proračuna za 2015. godinu da se osigura u Proračunu za 2015. godinu iznos od 3.000.000,00 kn za sufinanciranje edukacije poljoprivrednika i pregleda i registracije prskalica.

S obzirom da se cijena edukacije kreće cca 600 kn po korisniku, te je cijena pregleda prskalice također cca 600 kn po prskalici, hrvatski poljoprivrednici trebaju izdvojiti dodatnih 1200 kn po gospodarstvu da bi uopće mogli kupovati sredstva za zaštitu bilja i baviti se poljoprivrednom proizvodnjom.  S obzirom na vrlo tešku 2014. godinu u poljoprivredi, koja uključuje višak oborina uslijed čega poljoprivrednici imaju  niske prinose slabije kvalitete  te niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda, prouzročene dijelom i »ruskim« embargom, mišljenja smo da mnogi neće biti u mogućnosti financijski pokriti ove nove troškove, a bez toga morati će ugasiti svoje poljoprivredna gospodarstva jer neće moći poslovati, a što će dovesti do daljnjih socijalnih problema i pada ionako niske proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.

S obzirom da je Bjelovarsko-bilogorska županija  poljoprivredna županija koja ima  desetak tisuća poljoprivrednih gospodarstva koja će trebati proći navedenu edukaciju i registraciju prskalica,  predložili smo da Bjelovarsko-bilogorska županija osigura u Proračunu za 2015. godinu iznos od 3.000.000,00 kn za sufinanciranje  navedenih troškova u 50 % iznosu za 50 %  gospodarstva, gdje bi prednost imala najmanja i najsiromašnija poljoprivredna gospodarstva, a  što bi se reguliralo javnim pozivom Bjelovarsko-bilogorske županije za ostvarenje subvencije.

Nadamo se da će Župan kao predlagatelj Proračuna prepoznati ovu mjeru kao nužnu za opstanak poljoprivrede u našoj županiji i osigurati sredstva u proračunu za 2015. godinu, te da će članovi Županijske skupštine koji Proračun i donose podržati ovaj prijedlog na čemu im se u ime tisuća poljoprivrednika zahvaljujemo.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK ŽO HSS BBŽ

Dinko Pirak, prof.

Ažurirano ( Petak, 17 Listopad 2014 10:50 )