• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


EUROZASTUPNICA MARIJANA PETIR PREDSTAVILA SVOJ REGIONALNI URED U BJELOVARU TE SE OSVRNULA NA AKTUALNE PROBLEME U POLJOPRIVREDI

PETIR: HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU STOJI 220 MILIJUNA EURA

U sklopu programa za subvencije zdravih obroka u školama, a konkretno mlijeka, voća i povrća

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu danas, 28. listopada, u Bjelovaru sastala se s predstavnicima udruga mljekara iz Bjelovarsko-bilogorske županije zajedno s Dinkom Pirakom, gradonačelnikom Čazme i predsjednikom Županijske organizacija HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon sastanaka eurozastupnica Petir održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je prezentiran rad Regionalnog ureda zastupnice Marije Petir u Bjelovaru koji će, uz već postojeće regionalne urede eurozastupnice Marijane Petir u Sisku, Osijeku, Splitu te Središnji ured u Zagrebu, osiguravati svim građanima pristup informacijama o aktivnostima i inicijativama zastupnice, te će pružati pomoć i savjete građanima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, nevladinim udrugama i zainteresiranoj javnosti pri rješavanju njihovih upita vezanih uz područja iz djelokruga djelovanja zastupnice Petir. Ured na adresi Masarykova 8 u Bjelovaru će pokrivati područje Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

POMOĆI GRAĐANIMA PRI RJEŠAVANJU PROBLEMA

– Nas nekoliko gradonačelnika i načelnika koji imamo dosta problema oko funkcioniranja, pogotovo kada je riječ o okretanju prema europskim fondovima, treba nam niz savjeta, ali i lobista koji će lobirati za naše projekte. Stoga zasigurno i lokalna uprava imat će dobru komunikaciju s ovim uredom. Vrlo je važno reći da će se i naši građani imati kome obratiti za rješavanje svojih problema – napomenuo je Pirak, predsjednik županijskog HSS-a.

– Smatram kako je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izuzetno važno otvoriti ured u kojem ću ja kao europarlamentarka moći u direktnoj komunikaciji s građanima prokomentirati situaciju u kojima se oni nalaze, pomoći oko projekata koji ih interesiraju te im pomoći pri rješavanju problema s kojima su suočeni – rekla je eurozastupnica Petir, prilikom predstavljanja svog regionalnog ureda u Bjelovaru.

Kao jedina Hrvatica u Odboru za poljoprivrednu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, osvrnula se i na trenutno stanje u poljoprivredi, posebice na probleme koje imaju proizvođači mlijeka, ali i ostali proizvođači koji su svoje proizvode prodavali na ruskom tržištu koje je zbog embarga nedostupno, a koji problem nije riješio, prema riječima eurozastupnice Petir, ministar poljoprivrede Jakovina. Naime, komunikacija između nje i Ministarstva poljoprivrede uopće ne postoji. Konkretno kad je riječ o problematici mliječnog sektora eurozastipnica je zatražila službena stajališta Vlade Republike Hrvatske, ali ih nije dobila. Zbog toga jedini način, kako kaže Petir, na koji može saznati kakvo je pravo stanje kod proizvođača mlijeka i kako im pomoći je direktna komunikacija preko ovih regionalnih ureda.

– Obzirom da smo prepušteni sami sebi kao europarlamentarci, da nas predsjednik vlade nije nikada pozvao ni na jedan razgovor, da nam ministarstva odbijaju dati službena stajališta, ja sam se odlučila za ovakvu direktnu komunikaciju diljem Hrvatske – pojasnila je eurozastupnica Petir.

NA RASPOLAGANJU 220 MILIJUNA EURA

Danas je razgovarala s proizvođačima mlijeka koji su u izuzetno teškoj situaciji. Oko 10,5 tisuća proizvođača mlijeka u Hrvatskoj bori se za opstanak. Najveći problem je nelojalna konkurencija iz uvoza, čije mlijeko ne prolazi tolike provjere kao domaće te je upitne kvalitete, ističe eurozastupnica Petir. Veliki problem vidi i u samoj otkupnoj cijeni mlijeka, koja je u Hrvatskoj  36, a u Njemačkoj i Nizozemskoj 50 eurocenti. Petir se zalaže  da se osigura takva otkupna cijena koja će moći pokriti troškove proizvodnje. Dodatni problem vidi i u nepostojanju krovne proizvođačke organizacije, a za to je, prema njenim riječima, krivo Ministarstvo poljoprivrede. Postojanjem takve organizacije stekli bi mogućnost pregovora s otkupljivačima mlijeka. Ogroman je i problem ne povlačenja sredstava iz EU i to iz razloga, pojašanjava eurozastupnica, što nemamo krovnih organizacija u poljoprivredi pa ni u mljekarstvu, Hrvatska gubi ogromna financijska sredstva. Do sad smo povukli oko 4 do 6%, dok je recimo Francuska povukla 80%.

– Tražila sam da se promjene i kriteriji koji su onemogućavali da Hrvatska sudjeluje u programu vrijednom 220 milijuna eura za subvencije zdravih obroka u školama, konkretno mlijeka, voća i povrća. Kriteriji su nalagali da sredstva mogu povlačiti samo oni koji su već imali iskustva u korištenju, a što Hrvatska nije ni mogla jer nije bila članica EU. Na odboru za poljoprivredu u komunikaciji s Europskom komisijom istaknula sam da je riječ o diskriminaciji naših poljoprivrednih proizvođača i naše djece te sam dobila odgovor da će ti kriteriji biti promijenjeni. Sad je Hrvatskoj na raspolaganju ta omotnica od 220 milijuna eura, a ja se samo nadam da ministar Jakovina neće zaboraviti poslati zahtjev kako bi smo povukli ta sredstava. Samo vas podsjećam da je zaboravio poslati zahtjev za omotnicu vrijednu 125 milijuna eura koje su mogli dobiti naši proizvođači kvarljivog voća i povrća zbog ruskog embarga – rekla je eurozastupnica Petir.

Ažurirano ( Utorak, 28 Listopad 2014 13:52 )