• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE GRADSKE ORGANIZACIJE ORaH-a BJELOVAR

Članovi bjelovarskog ORaH-a obilježili Međunarodni dan sindroma Down

ORaH zastupa stav da osobe s Downovim sindromom moraju imati jednake mogućnosti kao i svi ostali. Neprihvatljivo je da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima dvije, najviše četiri osobe sa Downovim sindromom koje su zaposlene – stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR 21. ožujak znamo svi kao prvi dan proljeća, no mali je broj osoba koji znaju da se tog datuma  obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Upravo je taj datum izabran kako bi se naglasila posebnost Downovog sindroma poznatog i kao trisomija 21 što je stanje u kojemu u  organizmu postoji višak 21. kromosoma ili njegovog dijela. Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u omjeru 1:650 rođene djece što trenutno u Hrvatskoj iznosi oko 1560 osoba. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Broj i intenzitet karakterističnih obilježja sindroma Down razlikuje se od djeteta do djeteta. Osim fizičkih pokazatelja postoji i određeni stupanj poteškoća u razvoju koji također varira. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici pri porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama sa Downovim sindromom. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Downovim sindromom, kao i svakog drugog djeteta,  u redovne vrtiće i škole. Uz djecu bez teškoća dijete s Downovim sindromom jako puno uči i ti im poticaji pomažu u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas je u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući ranoj intervenciji dobilo mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe sa Downovim sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svatko od nas bio dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

ORaH  zastupa stav da osobe s Downovim sindromom moraju imati jednake mogućnosti kao i svi ostali. Neprihvatljivo je da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima dvije, najviše četiri osobe sa Downovim sindromom koje su zaposlene. Usprkos činjenici da smo u 21. stoljeću i da postoji određeni trud za integracijom, nažalost nedostaje još puno dobre volje. U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažemo potrebne promjene u društvu i sustavu. Zastupamo ravnopravnost svih članova društva.  21. ožujka cjelokupno članstvo ORaH-a uključiti će se u obilježavanje Dana osoba sa Downim sindromom i nositi će šarene, različite čarape kao općeprihvaćeni simbol podrške. Pozivamo sve građanke i građane da se na ovaj, simboličan način pridruže podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva.

Članovi i članice bjelovarskog ORaH-a – Foruma za ljudska prava i pravdu, tim su povodom posjetili Klub za pomoć mentalno retardiranim osobama »Bilogora« u Bjelovaru, u kojem je četvero korisnika sa sindromom Down. Tijekom posjeta, članovi ORaH-a aktivno su sudjelovali u pripremi njihovih radova za nadolazeći blagdan Uskrsa, oslikavajući uskršnja jaja koja će dijeliti građanima na Veliki petak, uz prikupljanje dobrovoljnih priloga za bjelovarski Klub za pomoć mentalno retardiranim osobama »Bilogora«.

Ažurirano ( Subota, 21 Ožujak 2015 13:35 )