• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FORUM ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVDU GRADSKE ORGANIZACIJE OraH-a BJELOVAR ORGANIZIRAO JE BICIKLIJADU I POSJET ROMSKOJ KUĆI U CILJU PROMICANJA OraH-ove INTEGRATIVNE MANJINSKE POLITIKE

Na Jurjevo od Bjelovara do Maglenče vozilo dvadesetak biciklista

Dolaskom u Romsku kuću obišli su posjed Roma Lovara, prve kontinentalne nasade lavande na Bilogori kao tradicionalno Romske ljekovite biljke te uz vodstvo domaćina Gorana i Slađane Đurđević, upoznali se s romskom poviješću i tradicijom

E-mail Ispis PDF

Odvozio i fotografije snimio: Adam Ralica

BJELOVAR – MAGLENČA Blagdan Sv. Jurja (Jurjevo) obilježava se 23. travnja, te mu se često daje pridjev zeleni obzirom da su jurjevski običaji vezani uz zelenilo i plodnost. Jurjevo je i najveći romski blagdan kojim su Romi kao tradicionalno nomadski narod, obilježavali prekid zimovanja i polazak na put. Autohtoni Romi Lovari jedna su od osam skupina Roma koja danas živi u Hrvatskoj, a prva tradicionalna drvena kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara otvorena je 2010. Godine u Maglenči pokraj Bjelovara.

Tim povodom, Forum za ljudska prava i pravdu Gradske organizacije OraH-a Bjelovar organizirao je biciklijadu i posjet Romskoj kući u cilju promicanja OraH-ove Integrativne manjinske politike. Dvadesetak biciklista dolaskom u Romsku kuću obišli su posjed Roma Lovara, prve kontinentalne nasade lavande na Bilogori kao tradicionalno Romske ljekovite biljke te uz vodstvo domaćina Gorana i Slađane Đurđević, upoznali se s romskom poviješću i tradicijom.

Tom prilikom, povjerenica GO OraH-a Bjelovar, Tatjana Čoić i predsjednica Foruma za ljudska prava i pravdu, Renata Horžić, uputile su domaćine, ujedno i članove Udruge Roma Lovara, u pojedinosti OraH-ove manjinske politike, te dogovorile buduću suradnju s ovom manjinskom zajednicom na području grada Bjelovara.

Ažurirano ( Subota, 25 Travanj 2015 14:41 )