• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREDSTAVNICI GRADSKOG ODBORA SDP-A BJELOVAR POLOŽILI SU NA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE VIJENAC U SPOMEN BJELOVARSKIM ŽRTVAMA FAŠIZMA NA SPOMEN PARKU BORIK

Antifašizam treba biti poštivan od svih

U svojim temeljima moramo imati upravo tu borbu protiv zla, borbu protiv nepravde, protiv nacizma i fašizma, što je kroz antifašizam temelj naše države, slobodne i demokratske zemlje – rekla je Vanja Posavac

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Predstavnici Gradskog odbora SDP-a Bjelovar, na čelu s predsjednicom GO Vanjom Posavac, položili su na Dan antifašističke borbe, u ponedjeljak 22. lipnja, vijenac u spomen bjelovarskim žrtvama fašizma na spomen parku Borik. Vijenac su položili u društvu predstavnika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Bjelovar te predstavnika nacionalnih manjina.

– Borik je jedno od važnijih obilježja u gradu Bjelovaru i okolici. Ovo mjesto nosi posebne uspomene na sve one koji su poginuli u II. svjetskom ratu, a dodatnu važnost mu daje činjenica što je spomenik napravio naš poznati kipar Vojin Bakić koji je i sam izgubio 4 brata u II. svjetskom ratu. Danas obilježavamo 70. obljetnicu borbe nad fašizmom, a antifašizam kao jedan od temelja hrvatskog Ustava, i jedno od načela demokracije, trebao bi biti poštivan od svih nas. U svojim temeljima moramo imati upravo tu borbu protiv zla, borbu protiv nepravde, protiv nacizma i fašizma, što je kroz antifašizam temelj naše države, slobodne i demokratske zemlje – rekla je Vanja Posavac.

Kip »Bjelovarac« ili »Poziv na ustanak« Vojina Bakića postavljen je 1946. godine kao Bakićev dar gradu. 1991. godine miniran je i uništen, a posebnim zalaganjem i radom nekolicine građana vraćen je 2010. godine na Borik gdje se održava i uređuje zajedno s okolnim spomen pločama i cijelim spomen parkom.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 12:17 )