• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE POVJERENSTVO ZA SELO I POLJOPRIVREDU HSP-a

HSP: Za očuvanje hrvatskog sela nužna je reforma poticaja

Glavni prijedlog je da se poticaj isplaćuje po količini proizvedenog uroda, a ne kao do sada po hektaru zasijane površine. Što više proizvedeš više novaca dobiješ. Time bi se stalo na kraj »lažnim seljacima« i ljudima koji iskorištavaju poticaje na razne načine. A povećala bi se proizvodnja – stoji u priopćenju koje prensimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

Hrvatska stranka prava  kroz svoje političko djelovanje uvijek se zalagala za pošteniju i pravedniju raspodjelu poticaja na koje hrvatski seljaci imaju pravo. Budući se poljoprivredna politika u Hrvatskoj vodi tako da od poticaja najveću korist imaju veliki proizvođači, dok mali imaju velike probleme da ostvare pripadajuće poticaje  nužno je  redefinirati politiku poticaja.

Povjerenstvo za poljoprivredu HSP-a je na svojoj redovitoj sjednici u kolovozu razmatralo sustav poticaja u određenim segmentima, razmatralo praktična iskustva malih proizvođača s terena, a iz rasprave izrodilo se nekoliko prijedloga.

Hrvatska stranka prava nije za ukidanje poticaja, čak bi ih u određenim granama poljoprivrede povećali.  Kao primjer ističemo potrebu povećanja poticaja za uzgoj domaćeg simetalca i uzgoj stočne hrane koju ne proizvodimo u dovoljnim količinama za vlastite potrebe.

Glavni prijedlog je da se poticaj isplaćuje po količini proizvedenog uroda, a ne kao do sada po hektaru zasijane površine. Što više proizvedeš više novaca dobiješ. Time bi se stalo na kraj »lažnim seljacima« i ljudima koji iskorištavaju poticaje na razne načine. A povećala bi se proizvodnja.

Time bi se izbjegle anegdotalne situacije kada je jedan veliki proizvođač na njivi od 10 hektara posijao samo 4 reda kukuruza uz vanjski rub parcele i za to dobio poticaje na ukupnu površinu i to još za ekološku proizvodnju za koju su poticaji  25 % veći.

Drugi predlog je poticaj na tovljene bikove. Trenutno je na snazi pravilo koje omogućava samo velikim proizvođačima koji tove bikove da koriste taj poticaj.

Hrvatska stranka prava  predlaže da i mali proizvođaci imaju pravo na taj poticaj pa makar proizveli jednog bika na godinu.

Izostankom ovog poticaja mali proizvođači propadaju, a ministarstvo poljoprivrede poticaje isplaćuje smo velikim proizvođačima, a ovaj tradicionalni oblik proizvodnje se polako gasi na hrvatskom selu. A upravo ti mali proizvođači su glavna karika na očuvanju pasmine domaćeg simentalca, jer veliki proizvođači uglavnom uvoze telad iz zemalja EU i na njih dobivaju poticaje.

Dakle ministarstvo poljoprivrede mora redefinirati sustav poticaja u ovom segmentu i dati šansu malim proizvođačima na hrvatskom selu da rade i da prežive.

HRVATSKA STRANKA PRAVA

Povjerenstvo za selo i poljoprivredu

Tihomir Grdinić,

Ažurirano ( Četvrtak, 20 Kolovoz 2015 10:18 )