• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DOMOLJUBNA KOALICIJA PREDVOĐENA ŽUPANIJSKIM PREDSJEDNIKOM HDZ-A BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE MR. SC. MIROM TOTGERGELIJEM OBILJEŽILA EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Položili vijence i zapalili svijeće za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Na spomen području Lug nazočnima se obratio dr. Dragutin Sudar u ime Matice hrvatske Bjelovar i u ime Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Domoljubna koalicija predvođena Županijskim predsjednikom HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije mr. sc. Mirom Totgergelijem obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđena je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i komunizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 10. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine.

Hrvatska 23. kolovoz obilježava spomen dan-Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Republika Hrvatska se tako obilježavanjem tog dana pridružila većini članica EU u kojima se na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi nadolazeće i buduće generacije mogle iz njih učiti.

Domoljubna koalicija Bjelovarsko-bilogorske županije zajedno s predsjednikom ŽO HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije mr.sc. Miro Totgergeli te njegovim suradnicima i potpredsjednikom HDZ-a Marijanom Conero položili su vijence i zapalili svijeće za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima ispred križa na spomen području Lug u Bjelovaru i ispred križa na groblju Borik-Bjelovar.

U ime HSLS-a položili su vijence i zapalili svijeće: predsjednik Županijskog odbora Slavko Došen, potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak i Patrik Cajner. U ime HSS-a položili su vijence i zapalili svijeće: potpredsjednik Županijskog odbora Dalibor Jurina i predsjednik GO HSS Bjelovar Zlatko Kramarić. Dok je u ime GO HDZ-a položio su vijenac i zapalio svijeće predsjednik Ante Brkljačić.

Na spomen području Lug nazočnima se obratio dr. Dragutin Sudar u ime Matice hrvatske Bjelovar i u ime Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Katedrali sv.Terezije Avilske misu za sve nevine žrtve predvodio je velečasni Damir Vrabec-kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na spomen području Lug  blagoslov nevinim žrtvama je dao kapelan sv.Terezije Avilske iz Bjelovara Dejan Tot.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 18:52 )