• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U NEDJELJU 14. VELJAČE OKUPLJANJE BJELOVARČANA KOD GRADSKE FONTANE U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Masovni prosvjedi u 200 zemalja

Okupljanje u Bjelovaru sastavni je dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama koja se provodi u cijelom svijetu pod nazivom »One Billion Rising« i koja se zalaže za pravdu i promicanje ravnopravnosti spolova

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Forum za ljudska prava i pravdu Gradske organizacije OraH-a Bjelovar organizira u nedjelju 14. veljače u 11 sati  2016. godine javno okupljanje na Trgu Eugena Kvaternika (kod fontane) s ciljem potpore svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama.

Okupljanje u Bjelovaru sastavni je dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama koja se provodi u cijelom svijetu pod nazivom »One Billion Rising« i koja se zalaže za pravdu i promicanje ravnopravnosti spolova. »Milijarda ustaje« se temelji na statistici UN-a da je jedna od tri žene silovana ili pretučena tijekom života, oko milijardu samo u jednoj godini.

One Billion Rising kampanja kulminirala je u najveću masovnu globalnu akciju  protiv nasilja nad ženama ikad s nekoliko desetaka tisuća događaja održanih u 200 zemalja.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Prema statističkim podacima PU Bjelovarsko-bilogorske broj prijavljenih slučajeva  obiteljskog nasilja se povećava iz godine u godinu. Svakodnevno su prosječno  prijavljena   dva slučaja. Većina nasilja ostaje neregistrirana... Grad Bjelovar je godinama među vodećim gradovima po broju rastava i obiteljskom nasilju. Problem nasilja prisutan je u mnogim obiteljima i ova akcija  je značajna za život građanki  i građana Bjelovara.

–  Poštovani građani, okupimo se na središnjem gradskom trgu u Bjelovaru i javno izrazimo svoju nultu toleranciju nasilju prema ženama. Nemojmo gledati na stranačke boje i pripadnost, ni na bilo koju različitost. Svojim dolaskom izrazimo odlučnost da spriječimo nasilnike da nekažnjeno hodaju našim gradom. Ako smo ovom manifestacijom spriječili samo jedno nasilje već smo mnogo učinili... poručuju – Orahovci i zahvaljuju na dolasku svima koji se žele pridružiti podsjećanju na jedan još uvijek prisutan problem u našoj sredini.

Ažurirano ( Petak, 12 Veljača 2016 12:29 )