• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


FORUM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA GRADSKE ORGANIZACIJE ORaH BJELOVAR UKAZUJE NA HITNOST KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Osnovati energetsku zadrugu!

Grad Bjelovar raspolaže potencijalom za 1MW električne energije iz fotonaponskih panela, 1 MW električne energije iz šumske biomase i 1MW toplinske energije za potrebe grijanja (i hlađenja!) u gradu. Manji potencijal postoji i u vjetru.

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR Uskoro se obilježava Dan obnovljivih izvora energije, točnije 26. travnja. Povodom toga dana Forum zaštite okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar javno će prezentirati svoje viđenje na koji način iskoristiti potencijale kojima ovaj grad raspolaže. Bjelovar bi mogao  korištenjem obnovljivih izvora energije dati značajan doprinos u energetskom osamostaljivanju Hrvatske na energetskom tržištu. O tome kao i o poticanju razvoja domaćih nositelja tehnologije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenju ekološkog otiska grada i ublažavanju klimatskih promjena govori Darko Podravec, predsjednik Foruma zaštite okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar:

– Bjelovar, kao i većina gradova, može se ugledati na cijeli niz gradova, regija i država u Europi koji su znatno napredovali u iskorištavanju obnovljivih izvora energije koji se nalaze u istim ili lošijim klimatskim uvjetima. Pojednostavljenim izračunima možemo procijeniti da grad Bjelovar raspolaže potencijalom za 1MW električne energije iz fotonaponskih panela, 1 MW električne energije iz šumske biomase i 1MW toplinske energije za potrebe grijanja (i hlađenja!) u gradu. Manji potencijal postoji i u vjetru koji prema meteorološkim istraživanja u Bjelovaru ima godišnju prosječnu snagu od oko 20W/m2. Uzimajući u obzir da obnovljivi izvori nisu neiscrpni veliku važnost ima i podizanje standarda energetske učinkovitosti u zgradarstvu i industriji.

Na koji način bi se u Bjelovaru mogli realizirati ne baš zanemarivi megawati struje?

– Realizacija ovako opsežnog projekta, kroz pažljivo planiranje i uklapanje energetskih objekata u postojeću arhitekturu grada bez negativnih utjecaja na okoliš, moguće je osnivanjem energetske zadruge ili nekog drugog oblika javno-privatnog partnerstva čiji bi osnivač bio Grad Bjelovar. Grad sa fizičkim i pravnim osobama koji bi ulagali u takav projekt u odgovarajućem iznosu dijele dobit koja proizlazi iz prodaje električne energije HEP-u i korisnicima punionica za električne automobile, te prodaje toplinske energije u toplinarstvu. Dio profita uplaćivao bi se i vlasnicima krovova na kojima bi se instalirali fotonaponski paneli. Šira korist od ovakvog projekta bila bi jeftinija energija, smanjenje zagađenje zraka, niža razina buke, ali i razvoj domaće industrije i zapošljavanje u energetskom sektoru.

Podosta je prepreka koje bi trebalo savladati u realizaciji projekta boljeg korištenja obnovljivih izvora energije!

– Jedna od najvećih su popunjene kvote do 2020. za obnovljive izvore, a uzrok je u zastarjelosti HEP-ODS-ovoj elektroenergetskoj mreži na srednjem i niskom naponu. Za razliku od većeg dijela zapadne Europe koja nema problema u prihvaćanju energije iz obnovljivih izvora. Podjednaka zastupljenost obnovljivih izvora čije iskorištavanje nije moguće regulirati (sunce) i koje je moguće regulirati (šumska biomasa) omogućava stabilnu proizvodnju električne energije ukoliko se raspolaže automatiziranom »pametnom mrežom« (smart grid) koja upravlja proizvodnjom i opskrbom. Pitanje je zašto svih ovih godina niti jedna Vlada, ministarstva i sam HEP nisu pristupili EU fondovima po tom pitanju, nego su praktički uveli moratorij na obnovljive izvore.

Koji su prvi koraci i što je potrebno učiniti da bi se pomaknuli s mrtve točke?

– Izradom stručnih studija za potrebe razvojnih strategija grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, koje se trenutno oblikuju potrebno je dokazati potrebu za modernizacijom elektroenergetske mreže i ustanoviti realne meteorološke i ekološke kapacitete obnovljivih izvora na našem području. Naprosto se ne smije propustiti prilika da strategije budu izrađene u bliskoj suradnji između struke kao savjetodavne komponente i lokalne zajednice koje će koristiti strategije kao temelj za pristupanje EU i drugim fondovima kao zamašnjacima regionalnog razvoja. Zbog toga je već sada potrebno okupiti interesne skupine radi ostvarivanje kontakata s članovima radnih skupina koje trenutno izrađuju nacrte budućih strategija, odgovorio je Darko Podravec, predsjednik Foruma zaštite okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar na osnovna pitanja o problemima u boljem korištenju obnovljivih izvora energije. O toj temi Orahovci pripremaju javno okupljanje s ciljem boljeg upoznavanja građana i njihovog uključivanja u aktivnosti na afirmaciji programa i projekata obnovljivih izvora energije.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 12:37 )