• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE HSP-a BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski HSP prisustvovao komemoraciji žrtvama Bleiburške tragedije i križnoga puta u Bleiburgu

Prisustvovanjem svetoj misi, molitvom, a nakon toga paljenjem svijeća članovi HSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije odali su počast svim pripadnicima hrvatskoga naroda koji su život izgubili za slobodnu Hrvatsku – piše u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – BLEIBURG Članice i članovi Hrvatske stranke prava ( HSP ) Bjelovarsko-bilogorske županije organizirano su pohodili u Bleiburg na  komemoraciju  žrtvama Bleiburške tragedije i križnoga puta koji je prošao hrvatski narod.

U subotu 14.05.2016.godine obilježena je 71.obljetnica masakra nad Hrvatskim narodom od strane tkz.antifašista pripadnika partizanskih postrojbi na Bleiburškom polju kao i nam svim križnim putevima.

Ovoj  obljetnici prisustvovale su brojne članice i članovi HSP-a sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije iz Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Rovišća, Nove Rače, Končanice, Ivanske i Hercegovca. Isto tako na komemoraciju je organizirano išla i Hrvatska pravaška mladež-mladež HSP Bjelovar.

Prisustvovanjem svetoj misi, molitvom, a nakon toga paljenjem svijeća članovi HSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije odali su počast svim pripadnicima hrvatskoga naroda koji su život izgubili za slobodnu Hrvatsku.

Pri povratku sa Bleiburga  članovi HSP-a  Bjelovarsko Bilogorske županije poklonili su se žrtvama križnog puta na groblju Dobrava u Mariboru  gdje je sahranjen jedan dio ekshumiranih žrtava iz Teznog.

Pokolj u Teznom označava pokolj koji su počinili pripadnici zločinačke 17. divizije 3. Jugoslavenske armije u razdoblju od 19. do 26. svibnja 1945. godine u Teznom. Bez suđenja su masovno ubijali civile žene, djecu i pripadnike hrvatske vojske. Procjenjuje se da je ubijeno najmanje 15.000 - 20.000 ratnih zarobljenika, uglavnom Hrvata. Jedna je od oko 600 masovnih grobnica do sada obilježenih na području Slovenije, a po ocjenama nekih analitičara možda i najveća u povijesti Hrvata.

Neka im je laka hrvatska zemlja!

Navik on živi, ki zgine pošteno!

Hrvatska stranka prava

Bjelovarsko-bilogorske županije

Zvonko Mlakić, predsjednik

Ažurirano ( Ponedjeljak, 16 Svibanj 2016 17:45 )