• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POLITIČKA GLUPOST NO. 1: BESRAMAN POKUŠAJ KOMPROMITIRANJA

IZDAVANJE BILTENA »MOJ GRAD« GRADONAČELNIKOVA JE MORALNA OBVEZA

Objaviljivanje biltena nije samo gradonačelnikovo pravo, već i njegova obveza da onima, koji su mu dali povjerenje, na kraju mandata položi račune! A, za razliku od toga, krajnje je neetično obećavati građanima bilo što s figom u džepu, i ništa od obećanoga ne izvršiti te na koncu tvrditi kako ništa ni nije obećano. Umjesto neutemeljenih podmetanja protukandidatima, prezentirajte nam radije što ćete to vi učiniti što će Grad učiniti ljepšim, boljim i ugodnijim za življenje.

E-mail Ispis PDF

Duboko uvjeren kako politika nije »igračka« političara, s monopolom da se samo oni »igraju« s njome, odlučio sam reagirati na »političku glupost« protukandidata aktualnoga gradonačelnika Tonija Korušeca koji ga u lokalnome listu, pod naslovom »IZDANIM BILTENOM 'MOJ GRAD' KORUŠEC PRIVATIZIRAO BJELOVAR«, optužuju za »besramnu samopromociju«.

Prije svega valja kazati: Toni Korušec nije čovjek koji treba obranu , niti ga ja branim. Pišem, naime, ovaj tekst lišen bilo kakve želje da ikome sugeriram za koga glasati. Ipak, kao građanin Bjelovara, iz sebičnih sam razloga zainteresiran da na čelu Grada uvijek bude najbolji i najpošteniji, onaj koji svoja obećanja shvaća kao svoju najsvetiju obvezu. Dakle, ne zanimaju me najspretniji manipulatori javnošću kao ni politički estradnjaci! I sami građani koji poznaju Tonija Korušeca, koji su se bar jedanput sreli s njim, znaju kako on nije sklon »privatizacijama«, što se za neke stranke, kojima pripadaju »kritičari«, ne bi moglo reći. No, ako nekome treba dodatno objašnjavati, i tumačiti notorno , onda, s obzirom na privilegiju poznavanja Tonija Korušeca, mogu reći kako izraz »MOJ GRAD« ponajviše govori o njegovu emotivnom odnosu prema Gradu i njegovim žiteljima, koje voli i poštuje. To što protukandidati u tome prepoznaju jedino i predominantno »privatizaciju grada«, govori više o njima samima nego o gradonačelniku! Dakle, ako je u ovoj priči nešto besramno, onda je to optuživanje Tonija Korušeca za »privatizaciju« i rastrošnost, naročito ako znamo kako troškovi izdavanja predmetnog biltena ne bi bili dostatni ni za podmirenje troškova jednoga ručka ili večere »kritičarovih« stranačkih kolega. Ako sumnjate, pogledajte bilten i sve će vam biti jasno! Skroman, baš poput Tonija!

Bratoljub Klaić, Rječnik stranih riječi, Nakladni zavod Matice hrvatske, 1983., str. 172: bilten, -ena franc. (bulletin) 1. kratak izvještaj o važnom događaju koji je značajan za široku publiku; 2. naziv mnogih periodičkih i neperiodičkih izdanja.

ibid., str. 997: pamflet, -eta engl. (pamphlet) pisano djelo (članak, brošura, letak i sl.) s aktuelnom temom koje u oštroj, optužujućoj formi ismjehuje neku osobu ili pojedinu pojavu u društvenom i političkom životu.

Rječnik hrvatskoga jezika, Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Školska knjiga, 2000., str. 73: bilten (fr) m. /G biltena, mn bilteni, G biltena 1. pismeno izvješće o značajnom događaju 2. periodično publicirani izvještaji o radu neke organizacije: školski ~, sindikalni ~, studentski ~

ibid., str. 799.: pamflet (eng) m (G pamfleta, mn pamfleti, G pamfleta) knjiž pogrdan spis kojim se oštro napadaju društveni običaji, ustanove i osobe radi njihova diskreditiranja

Glede, pak, temeljne teze kako je gradonačelnik zloporabio povjerenje građana, mogu reći kako objaviljivanje ovoga biltena nije samo njegovo pravo, već i njegova obveza da na kraju mandata položi račune pred one koji su mu dali povjerenje. Na laprdanja kako je to etički upitno, dodao bih tek kako je, ne samo upitno, već i krajnje neetično građanima obećavati s figom u džepu, i ništa od obećanoga ne izvršiti i na koncu tvrditi kako ništa ni nije obećano.

Na krajnju nekompetentnost autora ovoga razvidnoga pokušaja kompromitacije gradonačelnika Korušeca ukazuje i nepoznavanje pojmova. Naime, gospođa Posavec je bilten »Moj grad« nazvala pamfletom, očito ne znajući kako pamflet,zapravo, znači: pisano djelo (članak, brošura, letak i sl.) s aktualnom temom koje u oštroj, optužujućoj formi ismjehuje neku osobu ili pojedinu pojavu u društvenom i političkom životu. (Veliki rječnik stranih riječi – Bratoljub Klaić, 1972. str.968) . Toga u biltenu »Moj grad« jednostavno nema!!! Za razliku od biltena, gospođo Posavec, Vaša neutemeljena »kritika«, i Vaših kolega »protukandidata« aktualnoga gradonačelnika, jest pamflet jer sadrži sve pobrojane elemente.

Mali, besplatni, savjet akterima predizborne kampanje: umjesto neutemeljenih podmetanja protukandidatima, prezentirajte nama, građanima, što ćete to vi učiniti, a što će Grad učiniti ljepšim, boljim i ugodnijim za življenje. Ako ste, nakon svih silnih prevara građana, dovoljno drski da nam s plakata poručujete »LJUDI SU VAŽNI«, što je beskrajno besramno, cinično, licemjerno i, na koncu, uvredljivo, dajte barem glumite da tako mislite. I koristite pojmove čije značenje razumijete. Tako ćete ostaviti dojam pismene osobe!

Ažurirano ( Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 13:17 )