• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRVA TISKOVNA KONFERENCIJA GRADSKE ORGANIZACIJE STRANKE ORAH BJELOVAR

ZA DRUŠTVO U KOJEM SU SVI RAVNOPRAVNI

Iako tu ravnopravnost osiguravaju temeljni akti počevši od Ustava, međunarodnih propisa, zakona, pa sve do podzakonskih akata, ta jednakost nije u potpunosti primijenjena u praksi

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U Hotelu Central, u Bjelovaru, 6. ožujka je održana prva tiskovna konferencija Gradske organizacije stranke ORaH Bjelovar. Uz obilježavanje početka djelovanja i predstavljanje Foruma za ljudska prava i pravdu, čija je predsjednica mag. psih. Ema Hrženjak, tema konferencija je bio i Međunarodni dan žena i aktivnosti za postizanje ravnopravnosti spolova. Cilj je bio argumentirano prikazati neravnopravnu zastupljenost žena u politici u Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U tu svrhu je Darko Podravec, jedan od članova Gradske organizacije OraH-a, održao prezentaciju o paritetnoj demokraciji. Paritetna demokracija zasniva se na inzistiranju jednake zastupljenosti spolova u svim tijelima unutar stranke, ali i tijelima državne i lokalne samouprave, pa čak i institucijama  i poduzećima. Politički sustav koji bi trebao voditi računa o ravnopravnosti svih građana pokazuje kako ni sam nema jednaku zastupljenost muškaraca i žena.

– S obzirom kako se neravnopravnost uočava u cijelom sustavu, od Vlade, ministarstava, Sabora, Županija do gradova i općina, jasno je da je potrebno uvesti sustavne promjene. Prije svega to se odnosi na stranke koje grade cijeli politički sustav, a ORaH je prva stranka koja će taj cilj ostvariti primjenom paritetne demokracije. –  rekao je Darko Podravec.

Primjenom ovog načela napravljen je prvi korak u radu Foruma za ljudska prava i pravdu.

– Ovaj programski Forum zalagat će se za društvo u kojem su svi ravnopravni. Iako tu ravnopravnost osiguravaju temeljni akti počevši od Ustava, međunarodnih propisa, zakona, pa sve do podzakonskih akata, ta jednakost nije u potpunosti primijenjena u praksi. Svi građani i građanke su jednaki pred Ustavom i zakonom, no to u stvarnosti i nije često tako. – rekao je zamjenik predsjednice Foruma Josip Dvornik. Naveo je da su ciljevi ovog Foruma zalaganje za poštivanje, zaštitu i ispunjenje ljudskih prava, te da će se zalagati za održivo aktivno građanstvo, jer bez aktivizma i optimizma  ne može doći do potrebnih promjena. Kroz društvenu edukaciju i javne kampanje borit će se da građani uživaju jednaka prava, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, seksualnu orijentaciju, da su slobodni i dostojanstveni u društvu gdje je svaki pojedinac jednako vrijedan.

Ažurirano ( Četvrtak, 06 Ožujak 2014 18:51 )