• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JAVNA TRIBINA HSU-a U KOPRIVNICI

SVAKI DRUGI UMIROVLJENIK IMA MIROVINU MANJU OD 2.000 KUNA

– Do takvog problema sigurno ne bi došlo, da od 1998. godine do danas nije izgubljeno čak pola miliona radnih mjesta. – istaknuo je Željko Šemper, saborski zastupnik HSU-a

E-mail Ispis PDF

KOPRIVNICA Danas u Hrvatskoj ima čak 1.200.000 umirovljenika ili u omjeru 1:1,18 prema broju zaposlenih, što je veliki problem, jer na taj način dugoročno ne može se održati mirovinski sustav. Stoga mirovine su male, pa svaki drugi umirovljenik ima mirovinu manju od 2.000 kuna ili 33 posto od hrvatske prosječne plaće.

– Do takvog problema sigurno ne bi došlo, da od 1998. godine do danas nije izgubljeno čak pola miliona radnih mjesta. U Hrvatskoj je prosječna mirovina 40 posto od prosječne plaće, pa smo po tome na posljednjem mjestu u cijeloj Europi, čak i susjedna Srbija ima bolje mirovine od nas – 60 posto prosječne plaće. No, zato smo prvi u EU po broju invalidskih mirovina kojih ima 27 posto, dok je europski prosjek oko 13 posto. U protekle dvije godine po programu Plana 21, HSU uspio se izboriti za novu formulu za izračun mirovine 70:30, što znači i veće buduće mirovine, koji je zamijenio dosadašnju „nesretnu“ formulu 50:50 po švicarskom modelu. – na javnoj tribini u Koprivnici objasnio je Željko Šemper, saborski zastupnik HSU-a, koji vjeruje da samo uz otvaranje novih radnih mjesta, investicije i oporavak gospodarstva može se doći do boljih mirovina. 

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja kazao je da svaki pojedinac desetljećima tijekom radnog vijeka odvaja za mirovine te stoga bi umirovljenici trebali živjeti od plodova svoga rada, a ne biti socijalni slučajevi.

– Godišnje umire oko 35.000 umirovljenika, dok u isto vrijeme dolazi sve više novih, pa stoga je financijska održivost mirovinskog sustava važna, ali ne i prioritet. U EU su stvoreni uvjeti, gdje će se zemlje kapitala pretvoriti u uniju solidarnosti, u kojoj će se boriti za novu zaposlenost, solidarnost i socijalnu pravednost, ali protiv siromaštva i isključenosti. – rekao je Silvano Hrelja, a potom predstavio je Višnju Fortuna, kandidatkinju HSU-a na predstojećim izborima za EU parlament. Ako bude izabrana, onda će HSU biti prva umirovljenička parlamentarna stranka, koja će imati svoju EU parlamentarku.

Ažurirano ( Nedjelja, 06 Travanj 2014 21:15 )