• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HSS-a BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE UZ MEĐUNARODNI DAN BORBE ZA PRAVA SELJAKA I MALIH OBITELJSKIH GOSPODARSTAVA KOJE POTPISUJE PREDSJEDNIK DINKO PIRAK PRENOSIMO U CIJELOSTI

OČUVANJE DOMAĆIH SORATA I NJIHOVE GENETSKE RAZNOLIKOSTI

Domaće sorte gotovo su nestale s naših polja, a sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj i dalje je na niskoj razini tako da je poljoprivreda kod nas već u svojoj osnovi bazirana na uvozu

E-mail Ispis PDF

HSS od osnivanja pa sve do danas ima u središtu svog političkog rada borbu za bolji život hrvatskog seljaka, poljoprivrednika, radnika i stanovnika seoskog područja. Za HSS je poljoprivreda strateška djelatnost koja svojom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom pridonosi održivom razvoju Republike Hrvatske, a temelj proizvodnje hrane je u poljoprivrednoj proizvodnji. Mala i srednja poduzeća te obiteljska poljoprivredna gospodarstva su okosnica europskog gospodarstva i poljoprivrede i imaju temeljnu ulogu u naporima za stvaranje novih radnih mjesta.

Posebna tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava je očuvanje domaćih sorata i njihove genetske raznolikosti. Domaće sorte gotovo su nestale s naših polja, a sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj i dalje je na niskoj razini tako da je poljoprivreda kod nas već u svojoj osnovi bazirana na uvozu. Selo i mala gospodarstva naša su prednost, a ne nedostatak. Stoga ih moramo i možemo sačuvati za opstanak budućih naraštaja. U HSS naglašavamo važnost postizanja prehrambenog suvereniteta kao našeg prava na zdravu, lokalno proizvedenu hranu i proizvodnju koja ne ugrožava niti ljude niti okoliš.

HSS drži da Hrvatskoj treba učinkovita poljoprivreda koja u održivom seoskom prostoru doprinosi njegovom ravnomjernom razvoju. HSS je odlučan da u tu svrhu Hrvatska treba ostvariti dva temeljna cilja: osigurati proizvodnju dovoljnih količina kvalitetnih i zdravstveno sigurnih proizvoda, uzimajući u obzir zahtjeve potrošača i proizvođača, te osigurati kvalitetne uvjete za život, rada i zapošljavanja u seoskim područjima.

Ažurirano ( Četvrtak, 17 Travanj 2014 11:53 )