• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KONTRACEPCIJA ZA ŽENE NA DALJINSKI

Proizvođač je MicroCHIPS iz grada Lexingtona u državi Massachusetts (SAD), a uređaj će se testirati sljedeće godine u SAD-u. Na tržištu bi se trebao pojaviti 2018. godine.

E-mail Ispis PDF

Potraga za savršenom kontracepcijom traje godinama, no kako piše technologyreview.com na obzoru isplivao je novi kandidat. Radi se o bežičnom implantatu za žene koji se može uključiti ili isključiti i to uz pomoć daljanskog upravljača, a čiji je vijek trajanja 16 godina. Ako se na testu dokaže siguran i efikasan bit će to pravo olakšanje za mnoge žene jer za razliku od postojećih kontracepcijskih implantata ovaj se može isključiti bez posjete liječniku i bez neugodnog zahvata. Osim toga vijek trajanja je gotovo polovica ženskog reproduktivnog života.

Proizvođač je MicroCHIPS iz grada Lexingtona u državi Massachusetts (SAD), a uređaj će se testirati sljedeće godine u SAD-u. Na tržištu bi se trebao pojaviti 2018. godine.

Uređaj ima dimenzije 20 x 20 x 7 milimetara, i dizajniran tako da se može staviti pod kožu stražnjice, nadlaktice ili trbuha. Tokom dana, uređaj ispušta 30 mikrograma levonorgestrela, hormona koji se već koristi u nekoliko vrsta kontracepcija. U mali rezervoar na mikročipu širine 1.5 centimetara unutar uređaja smještena je zaliha hormona za 16 godina. Mikročip kontrolira pečat od titana i platine na rezervoaru koji sadrži hormon. Puštanjem struje iz baterija kroz pečat on se odmah privremeno topi i na taj način ispusti malu količinu hormona svaki dan.

– Najveći izazov i kreativni problem koji smo morali riješiti bila je ideja da se koristi tanka membrana kao električni osigurač. – kaže Robert Farra, predsjednik MicroCHIPS-a.

Kako bi žena zatrudnjela samo treba s daljinskim upravljačem isključiti implantat, a nakon 16 godina on se može izvaditi. Dozu hormona koju implantat ispušta liječnik može isto tako podesiti pomoću daljinskog upravljača. Trenutno na tržištu ne postoji hormonska kontracepcija koja traje duže od pet godina.

Ideja za ovaj uređaj nastala je prije dvije prilikom posjete Billa Gatesa i njegovih suradnika laboratoriju  Roberta Langera na MIT-u. Gates i suradnici pitali su Langera je li moguće napraviti kontracepciju koju bi žena mogla uključiti ili isključiti, a koja bi trajala dosta godina. Langer je pomislio kako bi tehnologija ispuštanja kontrolirana mikročipom, koju je on izumio zajedno sa suradnicima Michaelom Cima  i Johnom Santini mogla biti rješenje.

Ažurirano ( Utorak, 08 Srpanj 2014 13:37 )