• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SKUPINA UMJETNIKA IZ DANSKE JE OSMISLILA JEDNU SASVIM NOVU BOJU

CESTE BUDUĆNOSTI SVIJETLIT ĆE U MRAKU

Svojim sastavom i optičkim svojstvima, u bližoj budućnosti će upotrebom ove nove tehnološki dobro osmišljene boje ceste oko nas malo po malo postajati fluorescentne.

E-mail Ispis PDF

Izvor www.automobili.hr

Kako bi što bolje elaborirali naslov i podnaslov, nedavno je skupina umjetnika koji dijele istu domicilnu državu - Dansku, osmislila ni manje ni više nego jednu sasvim novu boju. No ne neku u obliku nove nijanse ili nekog razvikanog naziva kakvima se svako toliko neki od proizvođača automobila odluči na tržište plasirati automobil. Dapače, uopće se ni ne radi o boji u smislu obojenja ili nijanse, već se radi o načinu izrade, tj. o rezultatnom stanju koje ima usmjerenu primjenu i inicijalnu ideju.

Dakle, svojim sastavom i optičkim svojstvima, u bližoj budućnosti će upotrebom ove nove tehnološki dobro osmišljene boje ceste oko nas malo po malo postajati fluorescentne.

PRVO U NAJSJEVERNIJIM DRŽAVAMA EUROPE

Da, dobro ste pročitali - ceste će umjesto standardnih bijelih traka i linija na kakve smo od početka sudjelovanja u prometu navikli, bilo u obliku isprekidanih ili punih, uskoro postati korištenjem nove specijalne fluorescentne boje kojom će se trake i linije označavati. OK, reklo bi se kako to u biti nije nešto toliko novo, no na cesti nikad nije imalo primjenu do sada, a i dosadašnji pokušaji primjene rezultirali su samo polovičnim efektom, obzirom da se uz primjenu takve boje za označavanje prometne signalizacije na cestama moralo imati upaljeno svjetlo - kako ono rasvjetnih tijela uz cestu, tako i ono (tj. ona) na automobilima u prometu.
No to uskoro sve skupa odlazi u povijest, jer revolucionarna je boja upravo u fazi dobivanja dozvola za upotrebu u najsjevernim državama Europe, a kako za sad stvari stoje, neće proći dugo vremena od početka primjene nove fluorescentne boje u Danskoj do primjene na svim ostalim podnebljima starog kontinenta.

KOLIKO VRIJEDI LJUDSKI ŽIVOT

Naime, Danska tvrtka Studio Roosegaarde u razgovoru koji donosi stranica PistonHeads.com izjavila je kako su isprovocirani rezanjem budžeta prije svega manjim naseljima u kojima lokalne samouprave zbog štednje u vremenima recesije preko noći uredno gase cestovnu rasvjetu, te na taj način štede novac.
Kako kaže priopćenje inovatora koji stoje iza ovog jednostavno fluorescentnog patenta, odnosno predstavnika tehničke službe tvrtke, gospodina pod imenom Peter De Man, "Inicijalno smo se zapitali koliko će više povreda u prometu biti ukoliko se primjeni ovakav način označavanja prometnih traka, koliko već sad gašenje svjetala pridonosi toj brojci, koliko se takvim uredbama zapravo štedi i koliko zapravo uopće vrijedi ljudski život?" i nastavlja razmišljanjem "Mi kao umjetnici ne slažemo se sa takvim uredbama i ovim smo patentom dobili želju učiniti nešto u pozitivnom smislu.". Hvale vrijedno u svakom slučaju, zar ne?!

UMJETNIČKA ZAJEDNICA UZELA JE PROMETNA POMAGALA U SVOJE RUKE

Zapravo je u ovom momentu najveći upitnik kako će se boja ponašati na finalnim testiranjima koje provodi najveća tvrtka u Danskoj zadužena za gradnju cesta, tvrtka Heijmans Infrastructure, jer bi nova boja uz zadržavanje svojih svojstava fluorescencije u trajanju od deset godina bez ponovnog premazivanja oznaka, trebala biti otporna i na mehaničko skidanje s asfalta uzrokovano svakodnevnim prolaskom desetaka tisuća automobila preko nje. Dakle, nimalo jednostavan proces. No za sad stvari izgledaju svijetlo - da se izrazimo u maniri tematike teksta.
Da, u početku će ovakav način bojanja oznaka na cestama biti nešto skuplji, no obzirom da ionako već godinama lokalne samouprave štede na rasvjetnim tijelima uz ceste isključivanjem ili prigušivanjem istih između večernjih i ranih jutarnjih sati, odnosno od nekih 20-05h, troškovi bi se uskoro trebali anulirati u cijelosti, te bi korištenje ove boje i takvog pristupa cestovnoj signalizaciji uskoro moglo postati standard posvuda. Dapače, uz "pametne" sustave kontrole prometa i isto toliko "pametne" sustave sigurnosti na automobilima u obliku Infra-crvenih radara, kamera i sličnog, ova bi boja doista mogla donijeti malu revoluciju u smislu prometa kakav poznajemo.
Dakle, umjetnička zajednica uzela je prometna pomagala u svoje ruke i postala kreativna, što je za svaku pohvalu iz kojeg god kuta se gleda. Istini za volju, nije nezamislivo, no možda je ipak malo apsurdno da se oni odabrani na vlast i u ministarstva, odnosno odabrani kao stručnjaci u smislu prometa i prometnih pravila nisu sjetili ovako nečeg, no kako gdin. De Man kaže, "Mišljenja smo kako se nitko drugi za takve stvari ne brine, pa je red na nama umjetnicima da malo protresemo stvari".

OPCIJA "DODATNE ZARADE"

Šteta je samo utoliko što bi u našim krajevima od naroda odabrani dušebrižnici koji ne znaju niti koliko npr. košta litra goriva, a kamoli neki od prometnih propisa koje skoro svakodnevno definiraju uredbama i "zakonima", takvo označavanje prometnica vidjeli kao opciju "dodatne zarade" za sebe i od svega bi vrlo lako mogla nastati još jedna afera, jer poučeni nedavnim iskustvima i npr. lakiranjem samo dva tunela za enormnu količinu novaca, sve nas je strah razmišljati koliko bi nas porezne obveznike koštalo označavanje prometnica diljem lijepe naše. No na neki način je utješna činjenica da se kod nas trendovi (pogotovo od strane vladajućih - ma kojoj političkoj opciji pripadali) u svijetu prate koliko mi pratimo spolni život Glista (dakle nikako), tako da smo još jedno vrijeme sigurno pošteđeni novih afera uzrokovanim nekom novom krađom sredstava iz proračuna zbog "farbanja ceste".

Ažurirano ( Subota, 03 Studeni 2012 22:55 )