• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NOVA VERZIJA OPERATIVNOG SUSTAVA

MICROSOFT PREDSTAVIO WINDOWS 10!

U ovoj kompaniji kažu kako ova verzija OS-a kombinira elemente naprednog dizajna iz Windowsa 8 s funkcionalnošću Windowsa 7, što najbolje možemo vidjeti u primjeru izbornika Start

E-mail Ispis PDF

SAN FRANCISCO Microsoft je prekjučer, 30. rujna, na konferenciji u San Franciscu prikazao neke novitete koje će predstaviti u sljedećoj verziji svog operativnog sustava – riječ je o tako velikom koraku naprijed, komentirao je prilikom predstavljanja izvršni potpredsjednik Windows divizije Terry Myerson, da su odlučili preskočiti »devetku« i novi OS nazvali Windows 10, piše portal Zimo. Nova verzija operativnog sustava dizajnirana je za pokretanje na brojnim različitim uređajima – od tzv. »internet od things« uređaja, preko pametnih telefona do računala i servera. U ovoj kompaniji kažu kako ova verzija OS-a kombinira elemente naprednog dizajna iz Windowsa 8 s funkcionalnošću Windowsa 7, što najbolje možemo vidjeti u primjeru izbornika Start.

Naime, jedna od stvari koja je većinu korisnika smetala u prošloj verziji jest nedostatak klasičnog Start izbornika na koji smo godinama navikli, a u Windowsima 10 ova je opcija ponovno dostupna, ali u malo modificiranom obliku jer će se, osim klasičnog izbornika, prikazivati i pločice, odnosno »live tiles«. Novost je i način prikazivanja aplikacija te je, prenose na CNN-u, Microsoft predstavio standardizirani format za aplikacije iz Windows Storea i klasične desktop programe – na taj je način izbjegnuta dualnost sučelja jer će se sve aplikacije prikazivati na isti način, odnosno u tradicionalnim prozorima. Dodana je i mogućnost stvaranja više desktopa (npr. posebne radne površine za posao i za kućnu uporabu), redizajnirana je Snap opcija koja omogućava korištenje do četiri aplikacije na ekranu te tzv. »task view« – na jednom ekran prikazuju se sve otvorene aplikacije i datoteke.

Više o Windowsima 10 i novim opcijama koje donose pogledajte u priloženom videu.

Ažurirano ( Četvrtak, 02 Listopad 2014 20:06 )