• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


REGIN, JEDAN OD NAJSOFISTICIRANIJIH ŠPIJUNSKIH VIRUSA, ŠIRI SE INTERNETOM

Iako se malo toga zna o ovom novom virusu, nagađa se kako je isti razvijen od strane američke vlade ili Kine, kako bi pratili računala korisnika koji imaju instalirane Microsoftove Windowse

E-mail Ispis PDF

Tvrtka Symantec, koja se bavi sigurnošću, otkrila je novi i vrlo napredni virus zvan Regin kojeg opisuju na sljedeći način: »Kompleksnost ovog virusa je u strukturi koja prikazuje rijetko viđen stupanj tehničke kompetencije«, piše portal Zimo.

Iako se malo toga zna o ovom novom virusu, nagađa se kako je isti razvijen od strane američke vlade ili Kine, kako bi pratili računala korisnika koji imaju instalirane Microsoftove Windowse. Virus je u mogućnosti ukrasti šifre, slikati ekran, te vratiti obrisane datoteke.

Iz Symanteca kažu kako je razvoj ovog virusa bilo potrebno mjeseci ako ne i godine s obzirom da su developeri otišli u detalje kako bi pokrili svoje tragove, tako da je uopće teško pratiti trag virusa.

Sian John, sigurnosni strateg u Symantecu kaže kako se čini da virus dolazi iz zapadne organizacije. Regin se uspoređuje s Stuxnetom, također jednim opasnim crvom koji je bio razvijen od strane SAD-a i Izraela kako  bi pratili iranski nuklearni program, odnosno kako bi uništili iransku opremu, dok je Reginova zadaća prikupljanje podataka.

Ovaj se softver koristio unazad nekoliko godine, a smatra se kako je ovo jedna od najvećih špijunaža od 2008. godine pa čak i 2006. tvrdi to Liam O’Murchu.  Softver je zaustavljen 2011. godine, no nova nadograđena verzija puštena je u ‘pogon’ dvije godine kasnije.

Virus je pronađen na sistemima pretežno u Rusiji i Saudijskoj Arabiji, a u nešto manjoj mjeri i u Meksiku, Irskoj, Indiji, Afganistanu, Iranu, Belgiji, Austriji i Pakistanu.

Ažurirano ( Srijeda, 26 Studeni 2014 14:00 )