• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Policija upozorava: Čuvajte se zgodnih cura s Facebooka!

Na Sophosovom sigurnosnom blogu napominju kako je »sextortion«, odnosno iznuda seksom sve češći problem velikog broja korisnika te su zabilježeni slučajevi u kojima su očajne osobe zbog objave seksualnih fotografija i videozapisa počinile samoubojstvo

E-mail Ispis PDF

Policija iz North Yorkshirea objavila je upozorenje svim internetskim korisnicima u Velikoj Britaniji da pripaze s kim i kako komuniciraju na Facebooku i drugim online servisima poput Skypea jer postoji mogućnost da postanu žrtve prijevare i iznude, piše Zimo.hr. Do sada su na području Yorkea zabilježena tri slična slučaja u kojima je osoba poznata kao »Cathy Wong« prvo dodala trojicu mladića kao prijatelje na Facebooku, a zatim im je predložila razgovor na Skypeu. Na Skypeu ih je navela na, kako su to napomenuli na The Registeru, »nedolično seksualno ponašanje« te ih je cijelo vrijeme snimala, što oni naravno nisu znali.

Ubrzo ih je ponovno kontaktirala i tražila od njih tri tisuće funti tvrdeći da ima bolesnu baku i da joj treba novac, a kada su joj oni odbili dati novac, zaprijetila je da će videozapise njihovog seksa preko Skypea objaviti na YouTubeu. Trenutno nije poznato jesu li oni zaista platili novac, odnosno jesu li te snimke objavljene na internetu, no britanska policija sumnja da ova trojica studenata nisu jedine žrtve Cathy Wong  te su pozvali sve koji su prevareni na sličan način da ih što prije kontaktiraju – problem je u tome što je mnogima neugodno te ne žele priznati da su postali žrtve ovakvih prijevara pa takve slučajeve ne prijavljuju policiji. Također, iako su sva trojica mladića iz područja Yorka, policija vjeruje da ova prijevara nije ograničena samo na to područje, već da ova prevarantica zavodi i ucjenjuje ljude diljem svijeta.

»Ovakve prijevare uzrokuju veliki stres i probleme žrtvama te upozoravamo sve koji koriste društvene mreže da pripaze s kim komuniciraju«, objavili su iz tamošnje policije – naročito je sumnjivo ako ih kao prijatelje doda zgodna cura koju korisnici ne poznaju (niti je ne pozna nitko od njihovih prijatelja) i zatraži od njih virtualni seks korištenjem web kamere. Na Sophosovom sigurnosnom blogu napominju kako je »sextortion«, odnosno iznuda seksom sve češći problem velikog broja korisnika te su zabilježeni slučajevi u kojima su očajne osobe zbog objave seksualnih fotografija i videozapisa počinile samoubojstvo. Ovakvim prijevarama i ucjenjivanjem fotografijama i videozapisima ugroženi su jednako muškarci i žene, pri čemu su brojne žene imale problema s tzv. osvetničkom pornografijom. Naime, njihove su seksualne fotografije i videozapise objavljivali bivši dečki i muževi na posebnim stranicama namijenjenim ponižavanju žena zajedno sa svim informacijama o njima – ime i prezime, adresa stanovanja, radno mjesto, profili na društvenim mrežama i slično.

Također, poznat je i slučaj Karena »Garya« Kazaryana koji je hakirao mailove i profile na društvenim mrežama i s njih krao golišave fotografije s kojima je ucjenjivao njihove vlasnice koje su se za njega morale skidati ispred web kamerama samo kako on ne bi objavio te slike.

Ažurirano ( Četvrtak, 15 Siječanj 2015 18:05 )