• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Ne nasjedajte, Microsoft vam nije poslao Windows 10!

Windows 10, nova generacija operativnog sustava za osobna računala i tablete iz Redmonda pokazala se kao puni pogodak – barem kad je u pitanju popularnost. Dok Microsoft navodi kako neki korisnici još barem koji tjedan neće doći na red za besplatno preuzimanje »desetke« na svoja računala, stvar su odlučili iskoristiti prevaranti.

E-mail Ispis PDF

Windows 10 popularnost uživa, među ostalim, i zbog toga što je riječ o besplatnoj nadogradnji za sve vlasnike Windows 7 i Windows 8.1 licenci, a aplikacija Get Windows 10 će korisnicima pomoći u analizi računala i samoj instalaciji nove generacije OS-a. Međutim, kako bi se prvi bugovi ispeglali te kako bi serveri »preživjeli« nadogradnju, sama digitalna distribucija nadogradnje odvija se u više stupnjeva pa će neki morati pričekati neko vrijeme da dobiju nadogradnju, piše tportal.hr.

Situaciju su odlučili iskoristiti digitalni prevaranti, koji šalju e-mail poruke sa sadržajem koji tobože nudi »instalacijsku datoteku za Windows 10«. Ukratko rečeno - na sadržaj se ne smije klikati, jer sadržava CTB-Locker kod, koji će onemogućiti korištenje računala dok će prevaranti zadovoljno trljati ruke - jer je u pitanju ransomware. »Maskiranje« nepoželjnog sadržaja je napravljeno i lažnim tekstom unutar poruke, u kojoj stoji da je sadržaj »već skeniran antivirusnim programom i da je čist«.

Vrijedi ponoviti, Microsoft sasvim sigurno ne šalje e-mail poruke s privitkom u obliku izvršne ili .zip datoteke i taj sadržaj valja odmah brisati i/ili prijaviti mail servisu kojim se služi korisnik.

Više informacija je moguće pročitati na Cisco blogu.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2015 12:53 )