• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KARIPSKA OSVETA

ANTIGUA MOŽE LEGALNO KRŠITI AMERIČKA AUTORSKA PRAVA

Antigua i Barbuda dobila je zeleno svjetlo do WTO-a za kršenje autorskih prava američke filmske i glazbene industrije. Legalna krađa ili samo sredstvo pritiska na Kongres? Sve ovisi o tome koliko je daleko vlada Antigue spremna ići.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Mala karipska država, Antigua i Barbuda dobila je blagoslov WTO-a (Međunarodne trgovinske organizacije) da potpuno legalno krši autorska prava američkih glazbenika i filmaša.

I SAD ne može napraviti ništa da ju spriječi.

Naime, SAD i Antigua i Barbuda godinama se spore oko američke odluke da zabrani svojim građanima kockanje na stranicama koje su smještene u toj karipskoj državi.

To je, tvrde dužnosnici Antigue, naštetilo njihovom gospodarstvu, rezultiralo gubitkom tisuća radnih mjesta i američkom plijenidbom milijardi dolara koje su pripadale kladioničarskim tvrtkama i njihovim klijentima.

Stoga je Antigua odlučila potražiti zadovoljštinu na drugi način.

Kako piše BBC, plan im je otvoriti web stranice putem kojih će prodavati glazbu, filmove i televizijske serije te računalne programe američke proizvodnje, ali za to neće plaćati autorska prava.

Na taj način pokušati će nadoknaditi otprilike 21 milijun dolara godišnje (118 milijuna kuna) koje gube jer Amerikanci ne smiju kockati na njihovim serverima.

Zanimljivo je da bi takve web stranice mogle legalno prodavati sadržaj po veoma niskim cijenama bilo kome na svijetu. Ukoliko se prodaja odvija u lokalnoj valuti, a kupac ne definira svoju lokaciju kao onu izvan Antigue, sve je u granicama zakona.

Poznavatelji situacije pak tvrde kako Antigua uopće nema namjeru pokrenuti "legalnu krađu" već samo izvršiti pritisak na američku filmsku i glazbenu industriju kako bi oni pritisnuli Kongres da se ponovno dopusti klađenje.

No, ukoliko Antigua zaista pokrene takvu "legalnu krađu" to bi, prije svega, moglo naštetiti drugim internetskim trgovinama multimedijom. Jer tko želi plaćati punu cijenu nekog filma ili e-knjige, ako može dobiti isti proizvod, potpuno legalno, za nekoliko puta manju cijenu.

Ažurirano ( Srijeda, 30 Siječanj 2013 17:05 )