• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROGRAM "SPOT THE STATION"

AKO SE PRIJAVITE NASA ĆE VAS SMS-om OBAVIJESTITI KADA ĆE ISS PROĆI IZNAD VAŠEG DVORIŠTA

NASA je ponudila novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji. NASA će u okviru programa

E-mail Ispis PDF

Izvor www.novilist.hr

HOUSTON/ZAGREB Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), američka svemirska agencija NASA ponudila je novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji.

NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će se moći vidjeti svemirsku postaju.

"Stvarno je izvanredno vidjeti iznad glave let svemirske stanice i shvatiti da su ljudi izgradili orbitalni kompleks koji može gotovo svatko uočiti sa Zemlje ako pogleda gore u pravom trenutku", rekao je William Gerstenmaier, pomoćnik upravitelja NASA-e za istraživanja i operacije.

"Mi na svemirskoj stanici ostvarujemo znanost koja pomaže da se poboljša život na Zemlji i utire put za buduće istraživanje dubokog svemira", kazao je.

Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekt na noćnom nebu, osim Mjeseca. U vedroj noći, stanica je vidljiva kao brzo pomična točka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri.

Korisnici programa "Spot the Station" imat će mogućnost da prime obavijest o jutarnjem ili večernjem viđenju ISS-a, kao i o oba ta viđenja.

Putanja ISS-a prolazi iznad 90 posto svjetske populacije. Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu.

NASA-in svemirski centar Johnson izračunavat će informacije o viđenju nekoliko puta tjedno za više od 4,600 lokacija diljem svijeta, koje su sve dostupne na programu "Spot the Station".

U petak 2. studenoga, obilježeno je 12 godina kontinuiranog ljudskog boravka na svemirskoj postaji.

Za prijavu u program "Spot the Station" treba posjetiti mrežnu stranicu http://spotthestation.nasa.gov

Ažurirano ( Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 21:39 )