• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BEZ VOZAČA

PARKIRANJE VIŠE NEĆE BITI NOĆNA MORA

Ako ste u središtu grada, potraga za slobodnim parkirnim mjestom često se pretvori u pravu noćnu moru. U budućnosti bi se takve situacije mogle izbjeći, uz pomoć najnovije tehnologije.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Znanstveni suradnici njemačkog Centra za promet razvili su softversko i hardversko rješenje koje nadgleda sva parking mjesta u Braunschweigu. Vozač u svakom trenutku ima uvid u situaciju sa slobodnim parkirnim mjestima u gradu, te ih može rezervirati. Ali to nije sve. Suradnici Centra tvrde da bi aplikacija mogla sama, bez asistiranja vozača, automobil odvesti do željenog parkirnog mjesta i parkirati ga, preciznije nego sam vozač.

Dakle, otvorite aplikaciju na svom mobilnom telefonu, pritisnete gumb i tehnika sve radi sama. Automobil sam kreće u potragu za slobodnim parkirnim mjestom.

"Zvuči nevjerojatno, ali mislim da bi takvo nešto u skorijoj budućnosti stvarno bilo moguće", komentira je za Deutsche Welle jedan prolaznik.

A čini da je uistinu tako. Profesor informatike Karsten Lemmer je šef ovog projekta. Pojašnjava prednosti tehničkog rješenja, koje bi se uskoro moglo početi primjenjivati.

STROJEVI PRECIZNIJI OD LJUDI

"Načelo je ovakvo. Želite parkirati auto i već ste uz pomoć aplikacije pronašli parkirno mjesto. Iz auta možete izaći i nastaviti svojim putem. Isto tako kada budete željeli krenuti natrag,mobilnim telefonom pozivate auto. On dolazi po vas, ulazite i nastavljate vožnju", objašnjava Lemmer.

Testiranje i dalje traje i to u Braunschweigu. Znanstvenici su zadovoljni prvim rezultatima. Neovisno od aplikacije, hardver je koncipiran tako da se kamerama nagledaju sva parkirna mjesta u gradu, a informacije o slobodnim prostorima prosljeđuju se središnjem računalu. Automobil se kreće i parkira zahvaljujući internom računalu i brojnim senzorima.

"Vozač će i dalje moći sam odlučiti želi li se odvesti skroz do odredišta ili će se iskrcati ranije. Vjerojatno u nekom trenutku više nećete imati živaca dalje voziti. To je trenutak kada ćete vožnju prepustiti automatskom pilotu", kaže znanstveni suradnik Klaus Brunken.

Ažurirano ( Subota, 02 Veljača 2013 15:19 )