• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VATROMET LEONIDA

STIŽU METEORI KOJI SU 1833. "NAJAVILI SUDNJI DAN"

Ovaj vikend sve ljubitelje nebeskih tijela mogla bi razveseliti jedna od najljepših kiša meteora u godini - Leonida, naravno ako bude vedro

E-mail Ispis PDF

Izvor www.tportal.hr

Potok Leonida stvaraju čestice koje nastaju kada se komet Tempel-Tuttle približi Suncu pa se njegovi ledeni plinovi počnu isparavati, a krutine odvajati. Znanstvenici smatraju da su kometi nastali u vrijeme stvaranja Sunčeva sustava, prije nekih 4,6 milijardi godina, od ostataka materijala koji nije utrošen u formaciji Sunca. Leonidi su ime dobili zbog toga što se sa Zemlje čini da stižu iz zviježđa Lava."

Kiša svoj vrhunac dostiže sredinom studenoga; ove godine to će biti 17. Čestice u atmosferu ulaze brzinom od oko 72 kilometra u sekundi i ondje izgaraju. Neki komadići znaju biti promjera devet milimetara pa stvaraju prave vatrene lopte. Njihova masa doseže oko 85 grama, a kinetička energija sličnu onoj koju ima automobil koji se kreće brzinom od 100-tinjak km na sat."

LEONIDI I SMAK SVIJETA

Tijekom najsnažnijih potoka zabilježeno je i više tisuća meteora Leonida na sat. Dana 12. studenoga 1833., Amerikanci su dočekali Leonide u strahu od smaka svijeta. Naime, tada još nije postojalo objašnjenje za pljuskove meteora, a nekoliko ih je sati kišilo na tisuće. Nebo je bilo toliko svijetlo da su se ljudi budili iz sna. Procjenjuje se da ih je proletjelo oko 240.000. Ove godine njihov će broj biti nešto manji od uobičajenog.

Najbolji uvjeti za promatranje su – vedro nebo bez mjesečine te položaj izvan grada na kojem nema svjetlosnog zagađenja. Odjenite se toplo jer će biti prohladno!

Ažurirano ( Subota, 17 Studeni 2012 14:59 )